НОВИНИ ПЛЮС

16.02.2010

Трагедія на залізниці в Бельгії

За попередніми даними, двадцять осіб загинули внаслідок зіткнення трьох пасажирських потягів учора вранці під Брюсселем. Аварія сталася біля міста Халле в годину пік. Зіткнення було лобовим — поїзди залізничної компанії «Інфрабел» опинилися на одній колії, й один із них навіть не загальмував. Вагони, що зійшли з рейок, зачепили третій поїзд. Причинами катастрофи стала погана видимість та обмерзання колій після сильного снігопаду. Упродовж дня рятувальники діставали людей, що опинилися заблокованими у спотворених вагонах.

Кровопролитний бій в Інгушетії

Почавшись ще в четвер, майже дві доби тривав бій російських федеральних сил з ісламськими повстанцями в Сунженському районі Інгушетії. За даними офіційних джерел РФ, убито 18 партизанів з угруповання польового командира Доки Умарова та четверо мирних громадян, які збирали в лісі черемшу й потрапили під перехресний вогонь; ще двоє цивільних отримали поранення. Про втрати «силовиків» у повідомленні оперативного штабу не йдеться.

ПРО йде на Балкани

Офіційний Вашингтон проведе переговори з урядом Болгарії щодо розміщення на її території елементів нової системи протиракетної оборони США, повідомила агенція «Рейтер» із посиланням на болгарського прем’єр–міністра Бойко Борисова. Така новина одразу обурила Кремль: глава МЗС Росії Сергій Лавров виступив із заявою про те, що в Москві «чекають більш докладних роз’яснень щодо намірів Болгарії розмістити в себе ПРО США». Лавров запитує і в «американських партнерів у Вашингтоні», «чому слідом за румунським сюрпризом іде болгарський сюрприз», який не влаштовує Росію.

Викладачка влаштувала в університеті стрілянину

У ніч на суботу за київським часом викладачка університету в американському місті Хантсвілл (штат Алабама) влаштувала криваву розправу над своїми колегами. Біолог Еммі Бішоп — так звуть неврівноважену злочиницю — застрелила трьох осіб і поранила ще стількох; із них двоє перебувають у критичному стані. Стрілянина сталася у дворі ВНЗ. Слідство встановлює причини; затримано ще одну «зацікавлену» особу, підозрювану в причетності до вбивств.

В університеті Хантвілла має свій науково–дослідний центр НАСА, Аерокосмічне агентство США.

Теракти в Іраку

Унаслідок серії терактів в Іраку минулого уїк–енду загинули шестеро прочан–шиїтів, 40 людей отримали поранення. Три вибухи сталися на півдні країни, в місті Наджаф.

Авіакатастрофа в Ємені

Десять солдатів єменської армії загинули внаслідок катастрофи гелікоптера в місцевості Сааде, що вважається центром шиїтських воєнізованих угруповань. За офіційною версією, причиною аварії стала технічна несправність вертольота. Уряд Ємену веде боротьбу з шиїтськими повстанцями в гірському регіоні на півночі країни з 2004 року.

Сексуальний скандал у Палестині

Голова Палестини Махмуд Аббас відсторонив від посади керівника своєї адміністрації Рафіка Аль–Хусейні на час розслідування у його справі. Як повідомляє інформагентство ВАФА, напередодні колишній офіцер палестинської розвідки Фахмі Шабана надав телебаченню відеоматеріали, що дають підстави обвинуватити Аль–Хусейні в корупції та схилянні претендентки на роботу в палестинській адміністрації до статевого зв’язку.

Бійки між іммігрантами в Італії

Масові бійки та погроми сталися в неділю в Мілані в середовищі іммігрантської молоді. Групи вихідців із країн Північної Африки вчинили напад на низку магазинів, що належать власникам із Південної Америки, повідомляє Бі–Бі–Сі. Раніше єгипетський юнак загинув від ножових ран, завданих вихідцями з Перу й Еквадору.

Того ж дня прем’єр–міністр Італії Сильвіо Берусконі під час зустрічі з колегою з Албанії заявив, що його країна із задоволенням приймає іммігрантів, «якщо вони — привабливі дівчата».

Смерть найстаршого «довічника»

В американській в’язниці Флоренс помер найстаріший злочинець, засуджений до довічного ув’язнення, — 94–річний Віва Лерой Неш. Уперше він потрапив за ґрати ще в 1930 році — за збройне пограбування. Після того Неша тричі засуджували за збройні напади, пограбування, вбивства і втечі; останній смертний вирок після апеляції було змінено на довічну тюрму.

Рекорд у льодах

Латвієць Геннадій Пальчевський побив рекорд безперерв­ного перебування в крижаному кубі без можливості їсти й сидіти. Однак через 64 години 32 хвилини перебування в холодному «ув’язненні» відчайдуха госпіталізували з сильними обмороженнями та психічною кризою.

Попередній рекорд — рівно 64 години — належав ізраїльтяну Хезі Даяну.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>