«Задружений» з Росією

16.02.2010

Наприкінці минулого тижня без п’яти хвилин переможець перегонів–2010 Віктор Янукович дав кілька інтерв’ю російським ЗМІ, з яких стали зрозумілими його наміри суттєво відійти від національних цінностей та зовнішньополітичних орієнтирів України, які останні п’ять років відстоював чинний Президент Віктор Ющенко. Російських журналістів у першу чергу цікавило «наболіле»: перебування Чорноморського флоту в Криму, статус російської мови, стосунки України з НАТО, присвоєння звання Героя України Степану Бандері тощо. І Віктор Федорович не розчарував іноземну аудиторію — запевнив північного сусіда в намірах дружби, а не «переписування історії» чи «насильницької українізації». Відтак, ще не вступивши на посаду Президента, фактичний переможець виборів відверто прогнувся в бік кремлівського ведмедя.

Так, пан Янукович збирається обов’язково розглянути «дуже резонансне» питання щодо Указу Президента «Про присвоєння звання Героя України Степану Бандері». Лідер ПР вважає, що сучасним званням Героя варто нагороджувати лише живих, а не посмертно. Мовляв, указ Ющенка посприяв розколу держави, тож у майбутньому він нікому «переписувати історію» не дасть. Але тоді не зрозуміло, як цей намір Януковича сприятиме об’єднанню країни і звідки «проффесору» відомо, яка історія України правильна, а яка ні?

Віктор Федорович також переконаний, що мові калиновій ніяк не обійтися без співіснування із «вєлікім і могучім». «Історія останніх п’яти років переконала український народ у тому, що не можна йти шляхом насильницької українізації і порушувати права російськомовного населення», — заявив Янукович російському каналу «Росія 24» і додав, що російську мову застосовуватимуть у діловодстві, медицині, судочинстві «в усіх регіонах України, де є така необхідність».

Звісно, питання вступу України до НАТО для головного «регіонала» зараз також не стоїть. «Україна сьогодні зацікавлена в тому, щоб розвивався проект створення системи колективної безпеки європейської», — каже Янукович. Але головний «перл» від новообраного: він не виключає, що Чорноморський флот РФ базуватиметься в Криму і після 2017 року. Мовляв, маємо з Росією дружити, тож розглянемо це питання «в пакеті з іншими питаннями безпеки». Як саме? Не на шкоду Росії, і в національних інтересах України. Варто нагадати, що термін перебування ЧФ у Криму до 2017 року чітко виписаний у Конституції України, тож це питання не в компетенції глави держави. Чи, може, майбутній Президент уже розмріявся про конституційну більшість у 300 «багнетів» під куполом ВР, яка могла б внести зміни до Основного закону?

Слова шефа вчора дещо «розшифрував» міністр закордонних справ тіньового уряду Януковича Леонід Кожара. В інтерв’ю іспанській газеті «El Pais» він заявив, що в Партії регіонів мають намір переглянути ціну за оренду російському флоту. «За флот ми одержуємо 92 мільйони доларів на рік. Це смішна сума, яка не дозволяє ані розвинутися Севастополю як місту, ані надати якісні послуги інфраструктурі флоту, — наголосив пан Кожара. На його думку, варто знову ж таки «по–дружньому домовитися» з росіянами про суму оренди та провести інвентаризацію власності — зокрема чорноморських маяків. Опозиційний міністр також не виключає, що російський флот може залишитись у Криму після 2017 року. Мовляв, чи зможемо ми себе захистити, коли флот піде? Мало цього, незважаючи на конституційну заборону щодо розташування на території України іноземних військових баз, пан Кожара припускає, що Україні «може бути вигідно запросити до себе й два флоти, аби вони нам платили»!