«Камбек» Боделана

13.02.2010

Колишній мер Одеси Руслан Боделан, який утік з України після перемоги Ющенка у 2005 році, тепер нібито має намір повернутися, бо нині президентські вибори виграв його «друг і соратник» Віктор Янукович. Цю новину повідомила газета «Дєло» із посиланням на блог Боделана в мережі Livejournal.com.

«Друзі мої, я прийняв рішення... вирішив знову зібрати команду професіоналів, здатних ефективно управляти Одесою, й очолити її на майбутніх виборах 30 травня 2010 року», — ці слова в «Живому журналі» Боделана датовані 10 лютого. Після дворічної перерви вони стали першим записом екс–мера в його інтернет–щоденнику. Пан Боделан додає, що веде переговори із соратниками щодо повернення в Україну. А його друзі нібито провели соціологічне дослідження, яке показало, що «одесити пам’ятають добро й готові проголосувати за його команду».

Нагадаємо, що п’ять років тому за підозрою в зловживанні службовим становищем проти Боделана порушили кримінальну справу, його тоді оголосили в міжнародний розшук. Пізніше стало відомо, що Боделан отримав громадянство РФ і став не досяжним для українського правосуддя. Знаменитого «кучміста» призначили на одну з керівних посад у морському порту Санкт–Петербурга.

Нині інформацію про повернення втікача жваво обговорюють передусім одесити. Місцеві «регіонали» впевнені, що інформація з інтернет–щоденника Боделана — правдива. А голова облради, член ПР Микола Скорик прямо пов’язує ймовірність повернення Боделана з перемогою на президентських виборах Віктора Януковича.

У повернення емігранта вірить і екс–«губернатор» Одещини Сергій Гриневецький, але при цьому ставить під сумнів участь Боделана в мерських перегонах. Мовляв, пану Боделану вже 68 років, він має російське громадянство, і це зашкодить узяти участь у виборах.

Натомість сам екс–мер, який у 1990–х роках тривалий час керував ще й Одеською областю, зберігає мовчанку. Щоправда, вчора чутки про повернення Боделана спростувала колишня працівниця його прес–служби Ірина Долматова. «Руслан Борисович сам мені зателефонував і сказав, що повертатися в Одесу не збирається», — цитує пані Долматову агенція «Новий регіон». За її словами, екс–мер не має жодного стосунку до «Живого журналу», де опублікована інформація від його імені.

На думку члена політради партії «Родіна» Сергія Бовбалана, чутки про повернення Боделана можуть розкручувати в інтересах нинішнього мера Одеси Едуарда Гурвіца. Мовляв, на тлі одіозного Боделана пан Гурвіц виглядатиме привабливіше, і це додасть йому електоральної підтримки на наступних виборах міського голови.