НЬЮЗ–РУМ

13.02.2010

Скандал із Дюма

У середу на екрани Франції вийшла картина «Інший Дюма», що висвітлює історію співпраці відомого новеліста Олександра Дюма й Огюста Маке, який допомагав письменнику збирати факти й вигадувати сюжети для таких всесвітньо відомих романів, як «Три мушкетери» і «Граф Монте Крісто». Уже зараз фільм спровокував у країні низку дискусій. По–перше, громадськість фактично не обізнана з цим фактом у біографії Дюма. Хоча Огюста Маке вважають авторитетним інтелектуалом XIX ст. і йому вдалося відсудити частину гонорарів Дюма, проте співавторство Маке так і не було визнане. По–друге, критики картини сумніваються, наскільки вдалим було відібрати на роль Дюма, який був метисом, білошкірого Жерара Депард’є.

Померла найкраща оперна Кармен

Ірина Архипова, народна артистка СРСР, померла у віці 85 років рано вранці 11 лютого. Причина смерті — зупинка серця.

Протягом 1956—1988 років Ірина Архипова була солісткою Большого театру, потім працювала там головним вокальним консультантом, викладала в Московській консерваторії. Архипова виступала на багатьох відомих сценах світу і була визнана найкращою в історії Кармен. Для підтримки молодих талантів оперна діва організувала конкурс і фестиваль «Ірина Архипова представляє…»

Відому співачку поховають на Новодівичому цвинтарі в суботу.

Відзнака для документального кіно

Міністерство культури і туризму України та Національна спілка кінематографістів оголосили конкурс на здобуття премії імені Фелікса Соболєва. На відзнаку можуть претендувати фільми, створені упродовж останніх двох років. Переможці отримують диплом, пам’ятний знак та грошову премію.

Премією імені Соболєва відзначають за науково–просвітницькі та документальні фільми один раз на два роки.