Чиї монети в «Чиі»

13.02.2010

«Що то за газета без помилки!» — кажуть знаючі люди. Так, помилки у пресі трапляються найрізноманітніші, в усіх країнах і в усі часи. Хіба що в деяких ЗМІ — частіше, а в деяких — рідше. Недогляди в написах бувають і на грошових купюрах — це теж не дивина. Але от щоб описка трапилася на монетах у межах цілої держави, та ще й не помітна для керівництва впродовж трьох років... Латиноамериканська країна Чилі стала в цій царині «першовідкривачем».

Як повідомляє сайт Бі–бі–сі News, керівник чилійського монетного двору Грегоріо Іньїгес позбувся посади через партію монет, на яких була допущена помилка в назві країни. Крім Іньїгеса звільнено ще кількох чиновників. На монетах вартістю 50 песо, що надійшли в обіг у 2006 році, замість «CHILE» викарбувано «CHIIE». По–нашому це все одно що «Чиі» замість «Чилі». Дивно, але ніхто з відповідальних осіб не відав про цей ґандж аж до кінця минулого року.

Після того, як стало відомо про неправильне написання назви країни на партії монет, ці металеві кружальця стали предметом підвищеного попиту. Чилійці збирають такі 50 песо, сподіваючись реалізувати їх нумізматам значно вище за номінал.

Влада країни оголосила, що не збирається вилучати з обігу неправильні «копійки».