Двійка з «сопромату»

12.02.2010
Двійка з «сопромату»

Спорткомплекс мали здати ще влітку. Якби він працював, жертв уникнути не вдалося б. (Фото надане Управлінням МНС у Полтавській області.)

Позавчора вночі територія Полтавського техуніверситету (донедавна — інженернобудівельного інституту. — Авт.) нагадувала зону стихійного лиха. Саме тут змонтоване переважно з металевих конструкцій приміщення зазнало нищівних руйнувань: на землю впали дах і частина його стін. Як повідомляють у Головному управлінні МНС у Полтавській області, жертв і потерпілих унаслідок руйнування немає. Адже на час зимових холодів усі будівельномонтажні роботи на об’єкті були зупинені. До того ж незавершена споруда знаходилася на відстані від тротуару, де ходять студенти. Утім усе могло завершитися значно трагічніше: небезпечний комплекс проектною вартістю 7 мільйонів гривень з універсальним спортзалом розміром 60 на 30 метрів мали здати в експлуатацію вже до початку нового навчального року, тобто до вересня...

Зазначимо, що напередодні згаданого «завалу» в Полтаві випало чимало снігу, спостерігався поривчастий вітер. Не виключено, що дах та опори будівлі просто не витримали такого додаткового навантаження. Однак зрозуміло й інше: всі, хто причетний до проектування та будівництва споруди, в якій одночасно могло перебувати до півтори тисячі (!) студентів та викладачів, були зобов’язані подбати про такий «запас міцності», який би дозволяв витримувати будьякі примхи погоди. Хто припустився, по суті, злочинних помилок і на території «профільного» навчального закладу, образно кажучи, склав іспити з «сопромату» та інші будівельні дисципліни на двійку, тепер належить установити експертам.

До комісії з вивчення всіх обставин надзвичайної події увійшли як провідні фахівці згаданого вишу, так і представники державних наглядовоконтролюючих служб, у тому числі й зі столиці. Представники комісії вже заявили про необхідність лабораторних досліджень використаних при будівництві спорткомплексу металоконструкцій. Поки що ж, за інформацією Управління державної інспекції цивільного захисту та техногенної безпеки ГУ МНС в області, фахівці лише припускають, що мали місце «помилки при проектуванні та виготовленні несучих металевих конструкцій каркасу будівлі». Дехто з них говорить також про потребу перевірити не лише якість металу, а й якість зварювальних робіт.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Оце присипало!

У місті Олександрія на Кіровоградщині через скупчення снігу провалилася покрівля інструментального цеху місцевого заводу. Як повідомили у пресслужбі Головного управління МНС в області, в результаті травмувалося двоє працівників підприємства: одного чоловіка госпіталізували з черепно­мозковою травмою, струсом мозку та закритими переломами ребер, а інший відбувся переломом пальців ступні. До слова, подібна ситуація нещодавно трапилась у селищі Олександрівка. Тут через велику кількість снігу не витримали крокви покрівлі двоповерхового багатоквартирного будинку. На щастя, ніхто з жителів не постраждав.