«Я буду щедрою для вас»

12.02.2010
«Я буду щедрою для вас»

Юлія Тимошенко: «Про поступки домовимося...» (Фото Рейтер.)

Вчора переможена на президентських перегонах кандидатка Юлія Тимошенко несподівано для всіх таки повернулася до виконання обов’язків Прем’єр–міністра. Засідання уряду, яке мало відбутися в середу та яке скасували без жодних пояснень, вирішено було без зайвого галасу провести у четвер — коли на цей захід найменше сподівалася преса.

 

Напередодні найближчий соратник Тимошенко, перший віце–прем’єр Олександр Турчинов заявив, що Юлія Володимирівна у відставку не збирається. Але оскільки своє політичне майбутнє леді Ю ще не визначила, то й коментувати результати виборів учора не захотіла. Втім, побудувавши свою промову лише на конструктиві, повністю відмовитися від політики Тимошенко не змогла. Очільниця уряду наказала своїм міністрам ретельно контролювати своєчасну виплату соціальних платежів, а особливо 20–відсоткову надбавку за стаж. Часу на виконання — менше тижня, тобто до наступного засідання.

Втім, це був лише вступ. Прем’єр–міністр шалено обурилася позицією фракції Партії регіонів у Верховній Раді, яка напередодні не підтримала закон про підвищення соціальних стандартів. «Янукович і його фракція тільки два голоси дали — і вже сьогодні очевидно, що ніхто ніяких соціальних стандартів не збирався підвищувати. Це були просто передвиборні піар–технології. Людям потрібно трошечки враховувати це в подальших політичних визначеннях», — з образою в голосі мовила Юлія Тимошенко.

Новиною дня, за задумом Прем’єрки, мало стати повідомлення про зростання ВВП в аграрному комплексі на 5%. «Криза в аграрному секторі вже точно завершилася», — зробила висновок Юлія Володимирівна. Але, на думку експертів, торішнє рекордне падіння дає підставу нині регулярно говорити про зростання. Як би погано не господарювала країна, порівняно з минулим роком це буде плюс. Втім, уряд оголосив свої прогнози на 2010 рік. Передбачається, що селяни мають зібрати 43,5 тонни зерна, виробити три мільйони тонн м’яса та одинадцять — молока.

Про гострі проблеми галузі, спричинені фактичною відсутністю кредитування АПК, урядовці делікатно промовчали. Банківський сектор селян практично не кредитує, а створення спеціалізованого селянського банку вкотре зависло у повітрі. Натомість Юлія Тимошенко дозволила Аграрному фонду здійснювати закупівлю зерна за надану державну позику в межах режиму державних заставних закупівель зерна.

У січні аналітики зафіксували зростання виробництва у металургії. Прем’єр цей факт не просто констатувала, але й вирішила піти значно далі. Тобто продовжити меморандум про взаємодію між підприємствами гірничо–металургійного комплексу та хімпрому. Цей документ надає галузі суттєві пільги, зокрема дозволяє користуватися дешевими енергоносіями та отримувати пільги на залізничні перевезення. Більшість експертів вважають такі послаблення шкідливими для економіки держави, оскільки держбюджет не має відповідних коштів на дотації, а покривати витрати металургів коштом «Нафтогазу» нині вже неможливо не лише через фінансову неспроможність цієї компанії. Не проводячи реформ у паливній сфері, Україна йде на конфлікт із Міжнародним валютним фондом, від співпраці з яким нині у нашій державі залежить багато. МВФ регулярно нагадує офіційному Києву про свою позицію, а вчора про необхідність виконувати вимоги Фонду нам нагадав європейський комісар з питань зовнішньої політики та європейської політики сусідства Штефан Фюле.

Виконання меморандуму таїть у собі ще один делікатний нюанс: власниками підприємств ГМК є приватний капітал, а структури, котрі оплачують пільги, — державні. Тобто де–факто уряд фінансує прибутки олігархів. А враховуючи, що абсолютна більшість із них вважається лояльними до нинішнього переможця президентських перегонів, цілком імовірно, що Юлія Володимирівна таким чином намагається зробити великому капіталу пропозицію, від якої неможливо відмовитися. А така підтримка, якщо все вдасться, для нині ще Прем’єр–міністра може бути доволі відчутною. Тим паче що подавати у відставку нинішній керівник уряду не планує...

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Чистий виторг — мінус 58 мільйонів

Фонд державного майна України затвердив перелік держмайна групи А, запланованого до приватизації у нинішньому році. Найактивніше має відбутися процес роздержавлення у Закарпатті: власника має знайти аж чотири підприємства. В інших регіонах цифра є і того меншою.

Утім уже в березні має відбутися аукціон із продажу скандально відомого «Луганськтепловозу», який три роки тому намагався придбати російський «Трансмашхолдинг». Цього разу торгуватимуть 76 відсотками акцій, а най­імовірнішим покупцем є ... той самий «Трансмашхолдинг». Представник російської компанії вже заявив, що минула невдача їх не лякає, тим паче що оборудка їм нічого не коштуватиме. Навіть навпаки, ФДМУ має ще компенсувати росіянам 58 млн. доларів за повернуті акції.