Наче виборів і не було

10.02.2010
Наче виборів і не було

Бютівці взяли паузу в очікуванні того, що скаже лідерка. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Верховна Рада присвятила вчорашній день розгляду «звичайних» законопроектів. Незважаючи на те, що «Регіони» намагалися бравувати з приводу перемоги на президентських виборах, засідання проходило спокійно. Депутати уникали конфліктних питань і розглядали «звичайні» законопроекти.

Микола Азаров із трибуни заявив, що, не визнаючи результатів виборів, Тимошенко ставить «жирну крапку» на своїй кар’єрі. «Вона втратила здоровий глузд, втратила голову і закликає весь народ боротися. За що? Вона не визнає авторитетної думки міжнародних спостерігачів», — Азаров дивувався поведінці Тимошенко, хоча в 2004 році з соратниками чхав на зауваження міжнародних спостерігачів.

Перший кандидат у прем’єр–міністри привітав той факт, що Верховна Рада минулого тижня таки спромоглася внести зміни до закону про вибори, які стосувалися порядку формування виборчих комісій. Він похвалився, що «регіонали» жодного разу не намагалися викинути БЮТівців зі складу комісій: «Ви проливали крокодилячі сльози, розгорнули вакханалію у ЗМІ. Так–от, я доводжу до вашого відома: цей закон жодного разу не застосовувався».

Що ж до законотворчості, то з одним проектом — про збільшення соціальної допомоги (щодо підняття допомоги кільком слабо захищеним верствам населення) — Партія регіонів виставила себе на посміховисько перед опонентами. У першому читанні проект «регіонала» Михайла Папієва набрав 330 голосів, а в другому — лише 203. Партія регіонів, яка половину кампанії критикувала уряд за те, що той відмовляється підвищувати соціальні стандарти, віддала за такий проект лише два голоси. У такий спосіб «регіонали» прагнуть урятувати вже власного майбутнього Прем’єра від понаднормових соціальних зобов’язань.

Учора Верховна Рада розглядала, серед іншого, і проект закону про реабілітацію жертв політичних репресій «на Україні» (Литвин слушно зауважив: «чому не В Україні?»). Документ визначав правовий статус осіб, які в дитинстві потерпіли від репресій, та гарантії їх захисту. «За» в першому читанні проголосувало 228 депутатів: БЮТ, «НУНС», Блок Литвина.

Натомість проект, який передбачав посилення жіночого представництва у виборчих списках на парламентських та місцевих виборах, проголосували тільки 187 депутатів (БЛ, частково БЮТ і «НУНС»). Ініціатива БЮТівців Миколи Томенка та Володимира Бондаренка полягала в тому, щоб у кожній п’ятірці списків були представниці прекрасної статі.

Фракції Івана Кириленка, Миколи Мартиненка та Володимира Литвина голосували здебільшого однаково. Іронія долі полягає в тому, що всі оглядачі передбачають крах «коаліції трьох», яка й без того є, по суті, «коаліцією меншості». Формування нової більшості — одна з топ–тем. Наприклад, «регіонал» Василь Грицак узагалі набрався нахабства і заявив, що вже в четвер у ВР буде оголошено про створення нової коаліції. Він повідомив, що до більшості ввійде три фракції, щоправда, не назвав, які саме.

Самовпевненість Партії регіонів і слова на кшталт того, що, «коли почне формуватися нова коаліція, вона не витримає під напором охочих» (авторство — Бориса Колесникова), дратують багатьох депутатів. У тому числі й тих, яких називали серед потенційних союзників Януковича. Народний депутат із «Єдиного центру» Ігор Кріль заявив, що «у «регіоналів» позносило дах». «Вони за два дні до другого туру наговорили стільки, що, маючи відрив у 10% від Юлії Тимошенко в першому турі, Віктор Янукович ледве виграв у неї з різницею в 3%, — цитує Кріля «Українська правда». — Прийшовши до влади, «регіонали» мали б розпочати серйозні переговори, які приведуть до консолідації політичних сил навколо виконання програми нового Президента. Натомість сьогодні, крім наповнення інформаційного простору гучними заявами, нічого серйозного не робиться».

Мартиненко заявив, що його «НУНС» не збирається виходити з чинної коаліції, а уповноважені представники Литвина кажуть, що їм нових коаліцій ще не пропонували.

 

КОМЕНТАР

Юрій Якименко,

директор
політико–правових програм Центру Разумкова:

— Звичайно, для Януковича сформувати нову коаліцію — перше завдання. Це дасть можливість позбутися існуючої більшості, уряду та Прем’єр–міністра і розпочати формування власного уряду. Наскільки затягнеться цей процес — залежить від позиції потенційних союзників, насамперед «НУНС», і від умов, які висунуть «регіонали», наскільки вони захочуть враховувати позиції співрозмовників.