«Квіти життя» — не для самбадрому

10.02.2010
«Квіти життя» — не для самбадрому

Жулія Ліра, 7 років.

Післязавтра в Ріо–де–Жанейро стартує головне шоу року — карнавал. Школи самби, які виборюватимуть перемогу у п’ятиденному танцювальному змаганні, завершують останні приготування. Одна з команд — Unidos do Viradouro — привернула додаткову увагу тим, що обрала своєю «королевою» семирічну дівчинку. Відтак у Бразилії вибухнув скандал.

За традицією, кожна школа має на чолі танцівницю, яка веде за собою всю процесію. Зазвичай у цьому амплуа виступають відомі моделі, телезірки тощо. А в «Унідос ду Вірадуро» лідеркою призначили Жулію Ліру, дочку директора.

Як повідомляє газета «Гардіан», правомірність вибору «Унідоса...» розглядають у суді. На думку голови міського відділення ради із захисту дітей Карлуша Нікодемусша, семирічна дитина не повинна виконувати роль одного з традиційних секс–символів карнавалу. При цьому Карлуш відзначає, що його відомство аж ніяк не проти участі дітей у шоу. Представник міської прокуратури Марсія Алвеш додає, що Ліра не зможе вдягти традиційний наряд для самби, бо він дуже відвертий.

Водночас більшість інших шкіл самби підтримують вибір «Унідос ду Вірадуро». На їхню думку, поява на карнавалі дітей у головних ролях допоможе розвитку шкіл і забезпечить майбутнє карнавалу.

До речі, як повідомляє «Ассошіейтед пресс», раніше фантазери з «Унідоса...» вже привертали увагу громадськості до вибору учасників своєї процесії. Так, у 2008 році суд заборонив цій школі вийти на самбадром із платформою, на якій повинен був красуватися танцюрист у костюмі Адольфа Гітлера в оточенні голих людей, що символізують жертв Голокосту...