Бубка 007 з вогнем і без

10.02.2010
Бубка 007 з вогнем і без

Українські біатлоністи на першій шпальті олімпійської газети. (Фото з сайту НОК.)

Уже менше ніж за три доби, в ніч із 12 на 13 лютого за київським часом, у Ванкувері почнеться церемонія відкриття ХХІ зимових Олімпійських ігор. Наразі ж організатори завершують наводити марафет, чиновники займаються паперовими справами, а спортсмени й тренери проводять останні контрольні старти та оглядають місця майбутніх змагань. Українські олімпійці ще до початку Ігор встигли потрапити на сторінки місцевих газет, які ретельно відстежують буквально кожен крок спортсменів.

 

Краса по–українськи

Позавчора першу шпальту щоденної газети Олімпійського селища прикрасила фотографія наших біатлоністок. Увагу журналістів привернув не лише факт прибуття в Уїстлер фаворитів, а й їхня яскрава жовто–синя форма. До речі, придбати форму можна в київському представництві фірми «Боско» — всі виручені від продажу кошти підуть на розвиток олімпійського руху в Україні.

Головному ж тренерові нашої збірної з біатлону Євгену Колупаєву байдуже до кольорів амуніції — більше турбує якість снігу. Минулого тижня стовпчик термометра на околицях Ванкувера показував +15 за Цельсієм, чого тут не було з 1937 року! За таких умов навіть снігові гармати не можуть «настрілювати» покриття. Зараз температура стала більше нагадувати зимову, але все одно в місті занадто тепло — на рівні +6...+8 градусів, і тільки в лісовій місцевості — ближче до нуля. Тож зрозуміло, що вміння пристосуватися до погодних умов серйозно впливатиме на підсумковий результат.

Попри це, українські «стріляючі лижники» прово­дять по два тренування щ­о­дня: одне — на трасі Олімпій­ського парку Уїстлера, де відбуватимуться змагання, а дру­ге (розминку й кроси) — в Олімпійському селищі. Головне ж, за словами керманича команди, що всі спортсмени — здорові й тренуються на повну силу.

Справи господарські

А наші чиновники займаються представницькими справами. Шеф української місії на Іграх–2010 Ніна Уманець заявила, що всі 47 «синьо–жовтих» олімпійців успішно пройшли акредитацію. Мешкають вони у двох селищах — у Ванкувері й Уїстлері. У головному місті українці розташувалися в одно– та двомісних номерах чотириповерхового будинку. «У нашому розпорядженні третій і четвертий поверхи, а на першому — штабна кімната й медпункт», — розповідає Ніна Дмитрівна, додаючи, що деякі балкони вже прикрашають українські прапори. У сусідньому будинку розташувалася білоруська делегація, а трохи далі — команди Швейцарії і країни–господарки, Канади.

Головний наш олімпієць Сергій Бубка в понеділок уже ввосьме, починаючи з 2000 року, взяв участь в естафеті олімпійського вогню. Президент НОК біг із факелом у невеличкому канадському містечку Мішен, що за 10 км від кордону зі США. Попри те що забіг відбувався о шостій ранку, привітати легендарного легкоатлета вийшло чимало людей, серед них і наші діаспоряни з українськими прапорами. Бубка дав журналістам додатковий привід для добрих жартів, оскільки йому дістався номер 007. Як і Джеймс Бонд, свою місію Сергій Назарович виконав успішно.

Наступного дня Бубка і віце–президент НОК Валерій Борзов, які представляють Україну в Міжнародному олімпійському комітеті, відвідали штаб нашої делегації в селищі Ванкувера. Оглянувши медпункт і житлові приміщення, ознайомившись з інфраструктурою селища, роботою служб оргкомітету, вони висловили задоволення від побаченого. Найближчими днями Бубка й Борзов навідаються й до Олімпійського селища Уїстлера, де мешкає більшість українських спортсменів.