Збудуй хату з лободи

09.02.2010

У селі Радиславка, що за 12 кілометрів від Рівного, для будівництва котеджного масиву вже відведена ділянка площею 7,5 гектара. А втілюватиме проект у життя обслуговуючий кооператив «Лани Полісся». Основним будівельним матеріалом для майбутніх будинків стане солома. Спочатку зводитимуть дерев’яні каркаси, а тоді заповнюватимуть їх солом’яними тюками. У новому масиві планують використовувати й альтернативні джерела енергії, а для влаштування доріг скористаються геотекстилем місцевого виробника.

«Теплопровідність соломи втричі вища за дерево, до того ж, вона — дуже поширений та дешевий матеріал. Таким чином ми не лише зможемо забезпечити громадян дешевим житлом, а й запровадимо нові ефективні енергозберігаючі технології та зменшимо енергозатрати на будівництво житла», — наголосив директор кооперативу Юрій Муляр.

Підтримує втілення цього проекту громадська організація «Українська асоціація маркетингу» за сприяння Канадського фонду підтримки місцевих ініціатив. А фінансувати будівництво планують за рахунок учасників кооперативу. На сьогодні вже є шестеро пайовиків. Долучитися до об’єднання майбутніх власників екологічного житла може кожен бажаючий. Перші будинки зведуть уже влітку цього року, а завершити проект планують у 2013 році. Вартість квадратного метра у такому «солом’яному» будиночку, за підрахунками авторів проекту, становитиме від 200 до 300 доларів. Загалом же в котеджному містечку планують спорудити 56 будинків.

Екологічне містечко в Рівненському районі може стати одним із перших проектів в Україні з використанням соломи як будівельного матеріалу. Ініціатори проекту запевняють, що такі споруди не бояться вогню чи погодних катаклізмів.

Досвід такого будівництва є в Білорусі. І вже з першим теплом фахівці з сусідньої держави проведуть майстер–клас для учасників експерименту. До речі, вже тепер переконатися в тому, що такий будинок витривалий, а мікроклімат у ньому життєстверджуючий, можуть всі бажаючі, адже перший екологічний дім уже збудований у селі Кам’янка Острозького району. І його господар дуже задоволений своїм дітищем.