Реванш на тлі розколу

09.02.2010
Реванш на тлі розколу

Здіймаючи Януковича на кпини, іноземні ЗМІ наголошують на тому, що запорукою його перемоги стали помилки «помаранчевих». (Фото Рейтер.)

Офіційних результатів перших після Помаранчевої революції президентських виборів ще не оголошено, але провідні видання світу вже активно їх аналізують. Результати цього аналізу для нас невтішні — більшість ЗМІ з сумом зазначають, що за минулу п’ятирічку «помаранчева» влада не скористалася багатьма з тих унікальних можливостей, які дав Україні Майдан, загрузла у внутрішніх чварах і суперечках, зумовивши невтішний для себе результат нинішніх президентських перегонів. З іншого боку, зарубіжні оглядачі звертають увагу на те, що перемогу Януковича забезпечив головний здобуток революції — прозорі й вільні вибори. Тож, на відміну від 2004 року, коли чинна влада намагалася зробити лідера Партії регіонів Президентом через фальсифікації, цього разу його перемога, якщо буде доведена, стане вибором українського народу. Мовляв, бачили очі, що купували.

 

«Тигриця» закликає на вулиці, але люди «помаранчевим» уже не вірять»

Британські газети «Таймс» і «Гардіан» наголошують на тому, що на президентських виборах в Україні переміг кандидат, який «тісно співпрацює» з Москвою. І, відзначаючи особливу жорсткість передвиборчої боротьби, під час якої опоненти не скупилися на «компліменти» одне одному, побоюються спалахів насильства в тому разі, якщо учасники другого туру виведуть своїх прихильників на вулиці: один — захищати свій тріумф, інша — доводити, що цей тріумф «липовий».

«Тигриця» Юлія не погоджується з поразкою і закликає народ вийти на вулиці», — зазначає італійська «Ла Репуббліка». Але цього разу, наголошує автор статті, Янукович добре підготувався до реваншу і заздалегідь потурбувався про майданне протистояння: «З російськомовного Сходу до Києва з’їжджаються десятки автобусів з молодими людьми спортивної статури, які стверджують, що приїхали святкувати перемогу чесних людей», — констатує газета.

Австрійська «Ді прессе» нагадує, що на Україні суттєво позначилася економічна криза. До того ж населення «глибоко розчароване патовим становищем у політиці». Тому, на думку видання, «вибори нового Президента — це спроба виправити як економічну, так і політичну ситуацію в країні», — наводить переклад із німецької сайт Inopressa.ru. Як і деякі інші ЗМІ, газета обережно прогнозує, що Янукович за свого президентства приділятиме увагу передусім економіці.

«Ті самі люди, яких п’ять років тому звинувачували в масових фальсифікаціях, тепер закликають «дотримуватися європейських і демократичних цінностей», випереджаючи чи запобігаючи наміри (ам) Юлії Тимошенко оскаржити результати виборів», — іронічно зауважує швейцарська «Ле темп». Авторка статті не вірить, що народ відгукнеться на заклики Тимошенко і вийде на вулиці, оскільки, на її думку, українці «вже давно втратили довіру до «помаранчевої» еліти».

«Бридкого навіть Путіну Януковича вибрав російськомовний схід»

Присвячений українським виборам матеріал в іспанській газеті «Ель Паїс» не надто оптимістичний. «За якихось кілька років надії на демократизацію пострадянського простору, що виникли після «кольорових» революцій, зазнали фіаско. І красномовне свідчення цього — перемога, яку, швидше за все, святкуватиме Віктор Янукович», — пише оглядач «Ель Паїс» у статті «Безбарвні революції». При цьому автор визнає, що розчарування завжди приходить на зміну завищеним очікуванням, породженим революціями. І наголошує, що за останні п’ять років Україна значно наблизилася до Євросоюзу, чим спричинила занепокоєння в Кремлі: «Ми часто замислюємося про вплив Москви на Київ, але рідко думаємо про вплив Києва на Москву. А тим часом демократична процвітаюча країна, єдина з ЄС з точки зору і внутрішньої, і зовнішньої політики, є чудовим прикладом для мільйонів росіян, яких режим Путіна хоче переконати в тому, що вони достойні тільки другосортної демократії з жорсткими обмеженнями у правах».

«Російські керівники не приховують своєї відрази до Януковича, — вважає британська «Файненшнл таймс». — У підтягнутого екс–офіцера КДБ Володимира Путіна мало спільного з цим незграбним екс–в’язнем. Але Москва не відмовилася від Януковича. Замість цього вона поставила в забігу одразу на двох учасників, продовжуючи роботу і з ним, і з Тимошенко». Видання наголошує, що шлях до політичного реваншу Януковичу відкрив розкол у «помаранчевому» таборі між Ющенком і Тимошенко. «ФТ» відзначає також визначальну роль поділу України на проєвропейську й україномовну західну та проросійську східну частини. «Переміг трайбалізм», — констатує газета, маючи на увазі, що кожна з цих частин обирала «свого» Президента.

«Питання у тому, чи втримається після виборів нестійка демократія в Україні, побудована радше на рівновазі сил, ніж на інституційних підвалинах, — занепокоєна німецька «Франкфуртер альгемайне цайтунг». — Чи може перемога Януковича стати поверненням старого режиму?». Нагадуючи, що в оточенні потенційного Президента «домінують чоловіки», які в 1990–ті вижили у брутальній боротьбі за власність на промисловому сході країни», газета тривожно зазначає: «Немає впевненості в тому, що вони остаточно відмовилися від методів, якими тоді звикли користуватися»...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>