Виживання замість звитяги

09.02.2010

...А сподівання на загальний успіх у цьому матчі були. Особливо після першої гри, коли Олена Бондаренко так упевнено здолала свою опонентку. Загалом, усі стартові сети поєдинків сестер Бондаренко проти італійок у рамках 1/4 фіналу Кубка федерації минулими вихідними дарували українським уболівальникам надію, що наші дівчата таки зможуть здолати дворазових командних чемпіонок світу, переможниць минулорічного турніру. Та підсумок — невтішний. Не вистачило досвіду виступу у Світовій лізі — підсумував капітан збірної України Володимир Богданов.

 

Олена починає...

Позаминулого року наші збірниці вже змагалися проти представниць Апеннінського півострова, і тоді перемогу святкували італійки — 3:2. Це була перша нагода для українських жінок потрапити до І Світової групи, й основні сподівання покладалися на Олену Бондаренко та Марію Коритцеву. Тепер Марію в одиночних зустрічах замінила Бондаренко–молодша, а Коритцевій у неділю довелося вийти на корт разом із Вікторією Кутузовою лише в парній зустрічі, яка вже нічого не вирішувала.

Першою ж на хардовому покритті харківського Палаці спорту «Локомотив» у суботу під овації публіки з’явилася Олена Бондаренко, якій довелося змагатися проти 29–річної Франчески Ск’явоне, старшої на чотири роки. Арена, яка чудово підготувалася до дебютного турніру такого рівня, пам’ятає попередню яскраву перемогу українок — минулого року наші дівчата долали тут команду Ізраїлю. Аби підтримати поступ збірної України, місцеві вболівальники викупили всі квитки, ціни на які коливалися всього від 5 до 20 гривень. Харківський палац на 2500 місць був переповнений.

Ск’явоне, попри солідний досвід, похвалитися надто великими досягненнями в особистій кар’єрі не може: у неї стільки ж виграних турнірів серії WTA, як і в Олени, — два. Але на користь італійки грають дві перемоги у фіналі Кубка федерації — 2006–го та 2009 років. До речі, при перельоті до Харкова авіаперевізники десь загубили багаж Франчески. Може, це і вплинуло на її дії в суботу.

Гра для італійської гості почалася справжнім шоком: вона віддала українці п’ять геймів, хоча майже в кожному боролася до кінця. Перший сет закінчився впевненою перевагою нашої землячки — 6:1. Але надалі італійка показала, що просто так не здаватиметься, й одразу взяла гейм на подачі нашої тенісистки. Уже за деякий час Франческа вигравала 3:1. Проте впевнений ривок і виграна чужа подача вирівняла рахунок — 3:3. Надалі Олена не випустила перемогу з рук, знову зробивши брейк у десятому геймі. 6:4 на її користь у другому сеті — і наша команда вийшла вперед.

...Катя програє

Наступними на корт вийшли Катерина Бондаренко та лідерка збірної Італії Флавія Пеннетта. 27–річна Флавія досвідченіша за Бондаренко–молодшу: вісім виграних одиночних турнірів серії WTA проти одного — у 23–річної уродженці Кривого Рогу. Попри такі розклади, в першому сеті наша спортсменка виглядала досить агресивно. Взявши стартову подачу та програвши три наступні, Катерина знайшла в собі сили не тільки зрівняти рахунок, а вийти вперед — 5:4. Але під кінець стартової частини гри Пеннетта продемонструвала, що нерви в неї сильніші, а досвіду — більше (7:5 на її користь). Перевага італійки зросла в другій половині гри, коли Катя віддала три гейми поспіль. Підсумковий рахунок партії — 6:3 на втіху гостей.

Попри таку невдачу, залишалися сподівання на успішний виступ наших дівчат у другий змагальний день. Вірили в Олену Бондаренко, яка мала бути в доброму гуморі після непоганих січневих виступів, та й у Катерини в неділю суперниця була простішою.

Прикро, але найсильніша українська тенісистка так і не взяла жодного сету проти першого номера італійок, хоч і боролася проти Пенетти до останнього. За рахунку 2:2 Олена зробила брейк, вела 5:3, подавала на сет, але «злила», здавалось, переможну партію (5:7). Слабкою рисою Флавії в цій зустрічі була подача: якщо їй не вдавалося сильно влучити з першої спроби, другу вона робила настільки обережно, що не створювала великих проблем для українки. Кілька разів Олена продемонструвала майстерність найвищого рівня, беручи очки потужними діагональними ударами на прийомі. Але загалом відчувалося, що технічний арсенал Бондаренко скромніший, ніж набір прийомів суперниці. Навіть при тому, що Флавія рухалася по майданчику гірше за Олену, у вирішальні моменти клас 12–ї ракетки світу давався взнаки.

У другій партії за рахунку 3:2 на користь італійки вона зробила брейк, однак Олена й після цього знайшла сили відновити паритет — 5:5 та 6:6. А на тай–брейку сильнішою виявилася гостя, й Італія вийшла вперед.

«Я десь перенервувала. В окремих моментах поспішала з подачами, хоча слід було почекати, перевести подих», — визнала лідерка нашої збірної. «Для мене ця гра вийшла непоганою. Була гарна боротьба, я тішусь перемозі, але ще більше радію за успіх збірної, яка тепер попереду», — це вже Пеннетта ділилася враженнями від звитяги. Вона теж згадувала свої помилки та хвилювання, але цього в італійки було таки менше, ніж в українки, на яку ми покладали стільки сподівань.

Надалі вся надія була на Катерину, чия перемога залишила б «синьо–жовтим» шанс на вихід до півфіналу Кубка Федерації.

...і ставить крапку

Катя почала дуже впевнено — Ск’явоне на початку першого сету «горіла» 0:3. Франческа частенько помилялася як під час подач, так і розіграшів, тож без питань віддала сет — 6:2. А далі трапилося те, що часто можна побачити «у виконанні» сестер Бондаренко: після вдалого початку гри Катерина розслабилася, натомість суперниця почала диктувати свої умови, просто змітаючи українку з корту. Деякі помилки, допущені Катею, були просто школярськими: як–то невдала спроба захопити італійку зненацька легкою подачею під сітку. У другому сеті вона віддала п’ять геймів поспіль — 1:6.

У ці хвилини вболівальники зрозуміли, що в матчі 18–ї й
33–ї ракеток світу марно розраховувати на диво, й принишкли. Шкода, але вирішальна партія пройшла за тим самим сценарієм. Підсумок — достроково програна командна зустріч.

Парний матч, на який зранку всі наші покладали великі сподівання й прогнозували вихід на корт сестер Бондаренко проти лідерів команди Італії, перетворився на формальність. Другі номери «Скуадри адзурри» Сара Еррані та Роберта Вінчі також виявилися сильнішими за наш резерв.

Відтак похід за Кубком Федерації, який напередодні матчу організатори привезли показати в Україні, продовжують італійки. Сам трофей, до речі, із Києва, де його демонстрували зацікавленим у першу чергу, до Харкова доправили у вантажному відсіку звичайного рейсового автобуса — а це ж 14,5 кг чистого срібла!

Паралельно з італійками до півфіналу вийшли чешки й американки, а також тенісистки Росії, які в Белграді виявились сильнішими за сербок лише після успіху в парній зустрічі. Дві перемоги Єлени Янкович ситуацію не врятували. За росіянок все вирішили Аліса Клейбанова та Світлана Кузнєцова.

А на нашу збірну тепер очікує боротьба за збереження прописки у І Світовій групі.

 

ТАБЛО

Кубок федерації. І Світова група. 1/4 фіналу. Чехія — Німеччина — 3:2, Сербія — Росія — 2:3, Франція — США — 1:4, Україна — Італія — 1:4 (О. Бондаренко — Ск’явоне — 6:1, 6:4; К. Бондаренко — Пенетта — 5:7, 3:6; О. Бондаренко — Пенетта — 5:7, 6:7 (3:7); К. Бондаренко — Ск’явоне — 6:2, 1:6, 1:6; Коритцева/Кутузова — Еррані/Вінчі — 1:6, 3:6).

У півфіналах зустрінуться: Італія — Чехія, Росія — США.

* * *

Турнір серії АТР у Загребі (Хорватія, хард, призові — 400 тис. євро). Чверть– фінал: Мельцер (Австрія, 3) — Ілля Марченко (Україна) — 3:6, 6:0, 7:5.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Троє українок фігурують у першій сотні оновленого рейтингу WTA. Найсильнішою серед наших залишається Олена Бондаренко — 26–й рядок. Далі розташувалися Катерина Бондаренко (33) і Вікторія Кутузова (92).

Лідирує американка Серена Уїльямс, за якою йдуть росіянка Дінара Сафіна та данка Каролін Возняцьки.

У чоловічому рейтингу АТР у першій сотні з’явився ще один українець — Ілля Марченко тепер 86–й. Серед наших співвітчизників і надалі найвище знаходиться Сергій Стаховський (69–й). Лідирують тут швейцарець Роже Федерер, серб Новак Джокович та британець Енді Мюррей.