НОВИНИ ПЛЮС

06.02.2010

Порошенко в Німеччині

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко 5–6 лютого відвідав із робочим візитом Німеччину. У рамках візиту глава МЗС узяв участь у 46–й Мюнхенській конференції з питань політики безпеки. На авторитетному міжнародному форумі політики найвищого рівня з різних держав та регіонів світу обговорили питання енергетичної безпеки і майбутньої європейської та світової безпеки. Зокрема, йшлося про контроль над озброєнням, виконання Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, регіональну безпеку на Близькому Сході, стратегічну концепцію НАТО тощо.

США розмістять ПРО в Румунії

Сполучені Штати Америки розмістять на території Румунії елементи протиракетної оборони. Як повідомив на прес–конференції помічник держсекретаря США Філіп Кроулі, Румунія дала згоду на розміщення елементів ПРО — система почне працювати з 2015 року. Кроулі також заявив, що Штати постійно ведуть консультації з Росією й інформують російську владу про плани з розгортання ПРО.

Виборча кампанія в Іраку

Вища незалежна виборча комісія Іраку оголосила про перенесення початку передвиборчої кампанії в країні з 7 на 12 лютого. Як повідомляє РІА «Новості», це рішення було ухвалене у зв’язку з тим, що іракський суд скасував заборону на участь у загальних парламентських виборах 511 кандидатів, підозрюваних у зв’язках із колишньою правлячою партією Саддама Хусейна — БААС.

Масштабні плани коаліції в Афганістані

Спільні збройні сили США, НАТО і міжнародної коаліції планують провести в Афганістані наймасштабнішу військову операцію з часів вторгнення в країну 2001 року. Про це на прес–конференції в Кабулі заявив представник сил міжнародної коаліції, бригадний генерал Ерік Тремблей. Зокрема, військові планують відновити контроль за провінцією Гільменд, яку наразі займають бойовики руху «Талібан».

Раніше президент США Барак Обама в проекті державного бюджету запропонував Конгресу виділити у 2010—2011 фінансовому році 192 млрд. доларів на воєнні дії в Афганістані й Пакистані.

Російська армія труїла Балтійське море?

Шведська прокуратура почала розслідування повідомлень про те, що російська армія на початку 1990–х років могла затопити в Балтійському морі хімічну зброю та радіоактивні відходи. Приводом для дебатів стала інформація, яку оприлюднила програма журналістських розслідувань шведського телебачення. За даними телевізійників, у період з 1991 по 1994 роки російські військові кілька разів скидали в районі шведського острова Готланд небезпечний вантаж, вивезений з колишньої радянської військової бази Кароста в латвійській Лієпаї.

Померла остання носійка давньої мови

На Андаманських островах в Індії померла остання носійка мови Бо. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, останні тридцять років життя 85–річна жінка на ім’я Боа залишалася єдиною людиною, яка пам’ятала мову племені Бо, що жило на Андаманських островах близько 70 тисяч років тому. На думку лінгвістів, це знакова подія, оскільки з її смертю припинила свою історію одна з найстаріших мов на планеті.

Тітку Обами депортують зі США?

Тітка президента США Барака Обами, нелегальна 57–річна іммігрантка з Кенії Зейтуні Оніанго, попросила політичного притулку в суді Бостона. Як повідомляє РІА «Новості», це вже друга спроба Оніанго отримати політичний притулок після того, як вона проігнорувала постанову від 2004 року про її депортацію. У Білому домі заявили, що президент Обама не знав про нелегальний статус сестри свого батька до початку листопада 2008 року й наполягає на тому, що «кожен у цій країні зобов’язаний підкорятися закону». Якщо суд відмовить Зейтуні в політичному притулку, жінку можуть депортувати до Кенії.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>