Третього не буде

06.02.2010
Третього не буде

Учора комунальні служби займалися демонтажем агітації. (Фото Рейтер.)

Сьогодні — «тихий день» виборчого процесу. День, коли кандидатам у президенти вже не можна агітувати. Тепер — час збирати каміння і пожинати плоди. Завтра українці зроблять остаточний вибір. Хоч би кого обрали, найважливіше, щоб вибори пройшли чесно і прозоро. Є тривожні сигнали, які попереджають про можливість фальсифікацій, зриву виборів, «силові» сценарії. Вибори, а також встановлення їх результатів — це випробовування для молодої української демократії. Демократії, яку в нас називають найбільшим здобутком останньої п’ятирічки. Тому нехай сильніший переможе в чесній боротьбі, а переможений визнає поразку. Але щодо цього є сумніви...

 

«Голос» подано

Учора парламентська газета «Голос України» надрукувала зміни до закону про вибори Президента, який організовує роботу виборчих комісій. Від учора засідання виборчих комісій є повноважними без кворумів, а рішення ухвалюються простою більшістю з числа присутніх. Також комісія вищого рівня може замінити несумлінних (головне, аби не невгодних) членів комісій. Ініціатором цих змін виступила команда Віктора Януковича, а категоричним опонентом є Юлія Тимошенко.

«Голос України» друкували в тривожній атмосфері. Партія регіонів поширила повідомлення, що на друкарню мають намір напасти депутати від БЮТ, аби зірвати вихід «Голосу». Проте «страшилки» не справдилися: газета вийшла у світ. Хоча в друкарні кажуть, що спостерігати за друком все–таки приходили депутати з ПР.

До речі, виявилось, що за закон реально висловилися не 233 депутати, а 229: про відкликання голосів заявили Ірина Геращенко, Микола Круць, Олександр Клименко та Владислав Каськів. Вони кажуть, що їхніми картками скористався хтось інший.

Учора стало відомо, що депутати з БЮТ оскаржили зміни закону про вибори Президента в Конституційному Суді. Заступник керівника фракції Андрій Портнов у коментарі сайту «Обком» відзначив, що даний закон порушує конституційний принцип рівності громадян бути обраними. Блок Тимошенко розуміє, що КС не встигне за два дні, які залишилися до виборів, розглянути подання, але депутати хочуть «установити істину».

Гарант виборів

Президент України заявив, що підписав зміни до закону про вибори глави держави, бо отримав інформацію, що один із кандидатів розглядає можливість відкликання своїх представників із виборчих комісій. На нараді щодо забезпечення законності та правопорядку під час проведення другого туру виборів Віктор Ющенко сказав, що зміни до закону унеможливлюють подібні сценарії і сприятимуть демократизації виборчого процесу. Президент визнав, що зміни було внесено досить пізно, але наголосив: «Закон серйозно виключив протидію виборам та їх саботаж».

Також Президент доручив Внутрішнім військам МВС охороняти Центральну виборчу комісію по зовнішньому, а Державній службі охорони — посилити пропускну систему у ЦВК. Про це він повідомив учора на нараді щодо забезпечення законності та правопорядку під час проведення другого туру виборів глави держави. Службі безпеки України та Держслужбі спеціального зв’язку доручено посилити захист державних інформаційних ресурсів, зокрема унеможливити появу «транзитних серверів». «Хочу довести до всіх: провести на законному рівні вибори — значить уникнути великого суспільного протистояння», — наголосив Президент.

Чи праведний закон?

Організація з безпеки та співробітництва в Європі негативно оцінила зміни, внесені у виборче законодавство України. ОБСЄ застерігає, що ці зміни можуть призвести до фальсифікацій. «Ми закликали українських політиків до того, щоб вони між двома турами не змінювали законодавство», — каже голова Парламентської асамблеї ОБСЄ Жоао Соареш. За його словами, «якщо відбудуться потужні зміни у складі всіх комісій по території України за останні два дні перед другим туром виборів — це буде сильний сигнал», повідомляє «ТСН».

Учора із паном Соарешем зустрічався голова Партії регіонів Віктор Янукович — «винуватець» останніх змін. Голова Партії регіонів пояснив, що зміни до закону — це «вартова поправка», яка буде задіяна, якщо опоненти намагатимуться зірвати вибори. За його словами, потреби в застосуванні норм закону не буде, якщо не виникатимуть загрози в роботі комісій.

Доповідач ПАРЄ Рената Вольвенд висловила сподівання, що зміни, внесені до закону напередодні голосування, на практиці не будуть застосовані. На її думку, у такий стислий термін провести належну роз’яснювальну роботу серед усіх співробітників виборчкомів неможливо.

КВУ попереджає і фіксує

Комітет виборців України теж заявляє, що найбільші загрози для демократичності виборів закладені у нових змінах до закону про вибори. «Якщо штаби кандидатів вдадуться до зловживань запропонованими змінами, то у виборчих комісіях фактично буде порушений баланс інтересів. Також не виключений розкол комісій на дві частини, кожна з яких вважатиме себе легітимною», — відзначають у КВУ.

Комітет, очолюваний Олександром Черненком, зафіксував у окремих регіонах підготовку до грошового підкупу виборців. Підкуп спрямований як на підтримку кандидатів, так і на заниження явки через неучасть виборців у голосуванні. Однією із загроз об’єктивного встановлення результатів голосування КВУ також називає спроби штучного псування бюлетенів.

До речі, у Комітеті «Україні молодій» повідомили, що цього року мають обмежені ресурси, зокрема людські, тому не зможуть так розгорнуто спостерігати за виборами, як під час минулих кампаній.

Внутрішня «міграція»

В.о. міністра внутрішніх справ Юрій Луценко заявив, що Партія регіонів сконцентрувала на Київщині близько двох тисяч «качків». «За нашою інформацією, до столиці підтягуються особи, котрі мають досвід служби в силових структурах або досвід роботи в охоронних структурах. Їхня оплата сягає 50 доларів на день. Із п’ятниці ми почали профілактичні заходи стосовно цих громадян», — каже Луценко в інтерв’ю «Дзеркалу тижня». В.о. міністра не вірить у версію, що вони приїхали для охорони порядку під час масових акцій Партії регіонів: «Можна припустити, що є інші цілі. Або вони планують організацію кількох майданів, які охоплять усе місто. Або ж ставиться завдання паралізувати діяльність певних адміністративних структур».

У свою чергу керівник виборчої кампанії Віктора Януковича Микола Азаров підтвердив: Партія регіонів готує масові акції після виборів. «А що нам робити, якщо ми знаємо, що завозяться в столицю люди певної підготовки? Як ви думаєте, ми що залишимося беззахисні, залишимо своїх людей, виборців беззахисними. Звісно ж, ні!» — цитує Азарова «Українська правда».

Водночас майдани в Києві захопили під свої плацдарми і БЮТ, і ПР. Софійська площа вчора приймала «концерт» «біло–сердешних», Михайлівська — «синіх». Два майдани — зовсім поруч.

Феміда теж готова

Керівництво Вищого адміністративного суду України затвердило графік чергування суддів та працівників апарату ВАСУ на час виборів. Протягом лютого головний виборчий суд працюватиме з 9.00 до 24.00. У день голосування — майже цілодобово: з 00.00 до 6.00 та з 8.00 до 24.00.

Варто зазначити, що напередодні Віктор Янукович різко заперечив можливість проведення «третього туру» виборів, як це було з волі Верховного Суду в 2004 році.

Іван СЕМКІВ

 

ЄВРОПА ЗАКЛИКАЄ

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та безпекової політики, віце–президент Єврокомісії Кетрін Ештон закликала Юлію Тимошенко та Віктора Януковича забезпечити право українців на вільний вибір. «Я вітаю відданість демократичним процесам, що її продемонстрував український народ у першому турі виборів у січні. Я закликаю всіх кандидатів забезпечити, аби у голосуванні цієї неділі знову змогла себе висловити воля народу», — заявила пані Ештон.