«Долю медалі може вирішити випадок»

06.02.2010
«Долю медалі може вирішити випадок»

Антоніна Данилова. (Фото Івана ЛЮБИША-КІРДЕЯ.)

Серед претендентів на нагороди Олімпіади­2010 у нашій збірній часто називають і фристайлістів. Показавши завидну стабільність на попередніх Іграх (в активі наших — чотири потрапляння до провідної п’ятірки), вони так жодного разу й не здобули омріяної медалі. Чи здатні українські лижні акробати нарешті приземлитися на п’єдестал у Ванкувері, «УМ» поцікавилась у державного тренера з фристайлу Антоніни Данилової.

 

«У цьому сезоні ми могли виступити краще»

— Антоніно Петрівно, всі ваші підопічні вже в Канаді, хоча змагання в них розпочнуться лише 20 лютого. Чим спортсмени зараз займаються?

— Проходять короткі збори, що триватимуть до 12 лютого. Після цього спортсмени переїдуть до Олімпійського селища, почнуть готуватися безпосередньо до змагань на Іграх, проходитимуть адаптацію.

— Тренування будуть звичними чи заплановано полегшений режим?

— Перед стартом є офіційно відведені дні, коли фристайлісти можуть відпрацювати технічні елементи своїх стрибків. Спортсмени мають тренувати ту програму, з якою виступатимуть на основних змаганнях, тому про полегшені заняття мова не йде.

— Чи всі в команді здорові? Хвороб або травм немає?

— Попередній рік минув для нас не надто вдало щодо цього. Можливо, далася взнаки осіння епідемія грипу, але з шести спортсменів, які змагатимуться на Олімпіаді, троє перехворіли грипом: Олександр Абраменко, Ольга Волкова та Станіслав Кравчук. На щастя, це була легка форма захворювання, і вони лише пропустили по одному етапу Кубка світу. Ще згадаю травму Кравчука, отриману влітку — розрив ахіллового сухожилля. Але це ушкодження він швидко залікував, і зараз усе нормально.

— У цьому сезоні відбулося вже шість етапів Кубка світу. Як ви оцінюєте виступ українців на них?

— У цей передолімпійський період ми не ставили перед спортсменами завдання завойовувати медалі. Оскільки ми не маємо в Україні місць, де можна плідно тренуватися, то розглядали етапи Кубка світу як підготовку до Олімпіади. Сказати, що українці надто успішно виступили на цих змаганнях, я не можу: у нас поки не було призових місць, на відміну від попередніх років. Результати були середнього рівня, але ми здатні на більше.

«Суддівство у нас є суб’єктивним»

— На яких позиціях у фристайлі у світі зараз знаходиться наша збірна?

— За результатами минулого сезону наша країна у світовому рейтингу опинилася на п’ятому місці, програючи лише Китаю, Канаді, США та Швейцарії. Після нинішнього сезону ми дещо понизимося в табелі про ранги, адже поки не підтверджуємо попередніх успішних результатів. Але пояснити це можна і травмами, і згаданими хворобами.

— Наших фристайлістів тра­диційно називають претендентами на медалі Олімпіади. Чи технічна складність їхніх нинішніх стрибків виправдовує це звання?

— За рівнем технічної підготовки українці не поступаються представникам світових лідерів, програма їхня є складною. Відповідно є й можливість претендувати на найвищі місця. Інша справа, що фристайл є дуже непередбачуваним видом спорту, в якому багато залежить від чіткого приземлення після стрибка — все може вирішити один несподіваний випадок.

— А наскільки вирішальним у акробатиці є суддівський фактор?

— У нас суддівство є суб’єктивним — так само, як, для прикладу, в фігурному катанні чи гімнастиці. Якщо в циклічних видах спорту все покладено на голи чи секунди, то тут багато важить, як той чи інший суддя сприйме стрибок. Траплялося, коли ми були незадоволені оцінкою виступу наших спортсменів. Але впевнена, що на Олімпіаді має бути об’єктивне суддівство.

«Етап Кубка Європи — велика довіра з боку ФІС»

— У березні на гірськолижному комплексі «Буковель» пройде етап Кубка Європи. Розкажіть про ці змагання.

— Це перший турнір такого рівня в лижній акробатиці, який прийме Україна. Міжнародна федерація лижного спорту висловила нам величезну довіру, коли дозволила організувати такий старт. Уже зараз готують відповідний схил для змагання, будують необхідні споруди під трамплін. Підготовка йде повним ходом, і якщо нас підтримають коштами спонсори, то вдало проведемо цей турнір, який уже занесений до офіційного календаря ФІС.

— Очікуєте на приїзд спортсменів багатьох країн?

— Ми розіслали запрошення до всіх країн світу, де культивують наш вид спорту. Уже заявили про свою участь представники Білорусі та Росії, сподіваємось на приїзд швейцарців та китайців. Термін подачі заявок ще не закінчився, тому цей список буде зростати. І звичайно, що тут змагатимуться й наші найсильніші збірники.

— Якою є ситуація із базою «Заросляк» — єдиним місцем, де в Україні можуть займатися фристайлісти? Наскільки активно її використовують?

— Цей об’єкт для нас важливий, адже це справді єдине місце, де можна якось тренуватися. Її ми використовуємо для підготовки резерву, проведення всеукраїнських змагань. Уже 10 лютого тут розпочнеться чемпіонат України серед юніорів та юнаків. Але таких центрів має бути більше, та й обладнані вони мали б бути краще. У «Заросляку», до слова, дуже бракує снігової гармати, адже навіть зараз рівень снігу в цій місцевості замалий для нормальних тренувань.

— Усі здобутки нашого фристайлу пов’язані з акробатикою, а як в Україні справи з іншими програмами — могулом та скікросом?

— Про скікрос окрема розмова: як вид спорту він офіційно не затверджений. Щодо могулу (вид фристайлу, що полягає у спуску по горбистому схилу — Авт.), то його ми намагаємось розвивати, проводимо всеукраїнські змагання. Але рівень підготовки цих спортсменів поки низький, вони не дотягують до міжнародного рівня. Немає баз, де могулісти могли б займатися, трас і спеціального обладнання для них. Так само бракує тренерських кадрів.

— А в яких регіонах найкраще розвивають фристайл?

— Стосовно акробатики, то лідерами тут є Рівненщина, Миколаївщина, Прикарпаття та Закарпаття. В останніх двох регіонах також культивують могул, і до них долучаються Тернопільська та Київська області.