Сто п’ять на одного

05.02.2010

Важко сказати, які саме фактори вплинули на емоційний стан депутатів Харківської обласної ради від фракції Партії регіонів, але позавчора ввечері вони несподівано оголосили недовіру голові облдержадміністрації Арсена Авакова у відставку. Причому з численними порушеннями визначеної законом процедури. Можливо, на харків’ян подіяв приклад дніпропетровських колег, котрі в середу трохи раніше ухвалили аналогічне рішення щодо свого «губернатора» — Віктора Бондаря, котрий, до речі, так само висловився на підтримку Юлії Тимошенко в другому турі виборів?

Хай там як, рішення Харківської облради, при всій його несподіваності, важко назвати спонтанним. Воно стало логічним вінцем бурхливої сесії, на якій «регіонали» влаштували щось на зразок останнього передвиборчого бою. Спочатку вони дружно проголошували дифірамби на адресу свого кандидата в президенти Віктора Януковича, а потім взялися змальовувати жахливі картини з дня майбутніх виборів. «Виникає загроза масових безпорядків, кровопролиття серед мирного населення, а також зриву демократичних і прозорих виборів із можливими подальшими захопленнями державних установ та органів місцевого самоврядування, — заявив із трибуни депутат від ПР Віктор Христоєв. І це було, до речі, не найстрашніше видіння «апокаліпсису по–харківському».

Після такого прогнозу звичайно неозброєній людині навіть із хати вийти страшно, тому представники фракції ПР вочевидь і вирішили рятувати ситуацію радикальним чином. За недовіру висловилися 105 депутатів зі 107, присутніх у залі. Вибір випав на голову облдержадміністрації, який за кілька днів до сесії відкрито перейшов на бік Юлії Тимошенко.

За цей крок, до речі, Авакову вже перепало на горіхи від однопартійців із «Нашої України». Колишніх однопартійців – бо пан Арсен змінив партвиток ющенківської «НУ» на приналежність до партії В’ячеслава Кириленка «За Україну!». І Кириленко вже назвав рішення Харківської облради «політичною розправою».

Але відправити у відставку Авакова депутатам все ж не вдалося. Їхнє рішення одразу ж опротестувала обласна прокуратура. Аргументів досить: це питання не обговорювалося у фракціях і не було включене до порядку ден­ного сесії. Крім того, голова облдержадміністрації перед голосуванням не виступав зі звітом, як того вимагає закон, і навіть не був присутній у залі. У своєму протесті прокуратура також заявила про те, що висунуті Арсену Авакову звинувачення не були підкріплені фактичними доказами, тому не можуть бути причиною відставки. Повністю сфабрикованими звинувачення обласної ради назвали у своїй заяві і чиновники облдержадміністрації. На їхню думку, останній крок депутатів є «неадекватним, зразком застосування технологій адмінресурсу та правового свавілля».