НОВИНИ ПЛЮС

04.02.2010

Росія не терпить і найменшого інакодумства

Партія «Єдина Росія», яка має абсолютну більшість у парламенті і в регіональних законодавчих зборах РФ, оголосила про намір відкликати з посади спікера Ради Федерації Сергія Миронова — представника партії «Справедлива Росія». Підставою для такого кроку стала заява Миронова в інтерв’ю «Першому каналу» про те, що він більше не підтримує «в усьому» прем’єр–міністра Путіна.

«Ці вислови демонструють непорядність і непослідовність щодо Володимира Путіна — людини, яка багато зробила для країни, суспільства, та й для самого Сергія Миронова», йдеться у заяві віце–спікера Держдуми В’ячеслава Володіна на сайті «Єдиної Росії». А про початок процедури відкликання Миронова з посади голови верхньої палати парламенту повідомив керівник центрвиконкому «ЄР» Андрій Воробйов.

«Справедливу Росію» до певного часу вважали «допоміжним» проектом Кремля і навіть іноді дозволяли полемізувати з «Єдиною Росією», але не з Путіним. Тепер же Миронов замахнувся на «святе», тобто на «святого».

Теракти ісламістів в Іраку й Пакистані

Учора внаслідок вибуху бомби, прикріпленої до мотоцикла, в іракському місті Кербела неподалік Багдада загинуло щонайменше 10 осіб, а ще 90 отримали поранення. Теракт був здійснений під час ритуальної процесії паломників–шиїтів, інформує агенція «Рейтер».

Того ж дня шестеро людей загинули в результаті потужного вибуху неподалік міста Пешавар на північному заході Пакистану. Мішенню була нова школа для дівчаток. Як повідомили представники поліції, троє загиблих — іноземні журналісти, котрі приїхали на церемонію відкриття школи разом зі своїми пакистанськими колегами. Поранення отримали 32 особи.

Наслідки землетрусу на Гаїті

У Гаїті кількість загиблих унаслідок потужного землетрусу, тіла яких поховані спеціальними бригадами, перевищила вже 200 тисяч. За словами прем’єр–міністра країни Жан–Макса Бельріва, названа цифра не охоплює жертв стихійного лиха, які досі залишаються під руїнами будинків, а також тих, кого родичі поховали самостійно.

На засіданні сенату Гаїті Бельрів указав на необхідність внести зміни до структури уряду, тому що кабмін у нинішньому вигляді не може ефективно працювати на подолання наслідків лиха.

Позиція Грузії щодо самопроголошених держав

Грузія, як і раніше, вважає Абхазію й Південну Осетію окупованими територіями, проте не перешкоджатиме доступу товарів, які там виробляються, на світовий ринок. Офіційний Тбілісі відмовляється від силових варіантів вирішення конфлікту з бунтівними республіками і готовий надати їхнім мешканцям ті ж права, що і своїм громадянам. Такі основні пункти «Стратегії щодо окупованих територій» представив учора у Страсбурзі Раді Європи грузинський міністр Тімур Якобашвілі. За його словами, «Стратегія...» не стосується статусних питань, тобто ставить за мету вирішення гуманітарних проблем, а не визначення статусу Абхазії й Південної Осетії у складі єдиної грузинської держави.

«Аватар» б’є рекорди зборів

44 дні прокату знадобилося фантастичному блокбастеру Джеймса Камерона «Аватар», щоб зібрати у світовому прокаті більше 2 млрд. доларів. Фільм став першим в історії, що перетнув двомільярдну планку. Станом на 1 лютого, за даними сайту boxofficemojo.com, загальний бокс–офіс «Аватара» становив $2 045 442 330. І творіння Камерона, залишаючись у прокаті, не припиняє дивувати. Стримані експерти прогнозують кінцеву суму зборів на рівні 2,5 млрд., оптимісти говорять і про 3 мільярди доларів.

Нагадаємо, попередній рекорд світового бокс–офісу належав камеронівському «Титаніку» — $1,843 млн. «Аватар» перетнув цю межу ще 24 січня.

Рекорд «Титаніка» за зборами у США — 600,8 млн. доларів — «Аватар» має побити вже найближчими годинами. Адже 1 лютого «домашній» бокс фільму у форматі 3D сягнув 598,45 млн. n

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>