Я, бабуся, Іліко та інші нев’їзні

04.02.2010

«Президент Грузії бажає успіху українському народові у виборі нового президента і зазначає, що Грузія не мала наміру втручатися в президентські вибори в Україні або підтримувати якого–небудь кандидата», — повідомила вчора на брифінгу прес–секретар Михаїла Саакашвілі Манана Манджгаладзе. Відтак, передає «Інтерфакс–Україна», Грузія не має наміру направляти своїх спостерігачів на другий тур виборів президента України. Тиск Партії регіонів досяг мети.

 

Страшні кореспонденти «местних» газет

У першому турі на виборчі дільниці Донеччини прийшли проголосувати трохи більше 70% виборців. Цифра, якщо порівнювати з іншими областями, пристойна. Однак керівні «регіонали» напередодні ставили собі за мету інший результат — не менше 86%. Причини очевидного невиконання плану тепер називають різні. Подейкують, «намалювати» кращу цифру завадив і «десант» молодиків із Грузії, на появу яких лідери Партії регіонів відреагували дуже нервово.

На сполох керівники міста та області забили відразу після того, як до Донецька почали масово прибувати громадяни Грузії — міжнародні спостерігачі. За словами голови облради Анатолія Близнюка, до регіону прибули близько 500 гостей — чоловіки віком від 25 до 45 років, у переважної більшості яких не було відповідних документів, що дають право працювати спостерігачами. На дільниці грузини намагалися потрапити, демонструючи посвідчення «спецкорів» українських газет. Переважно тих, що фінансуються Блоком Тимошенко. Траплялися й курйози. Один із гостей, назвавшись кореспондентом, на запитання, яку саме газету репрезентує, відповів з усмішкою: «Местную». А трохи згодом керівник грузинської делегації Леван Тархнішвілі пояснив: тимчасово стати працівниками ЗМІ кавказці змушені були через те, що ЦВК не зареєстрував їх як спостерігачів.

Ситуація повторювалася й напередодні другого туру. В обласному штабі Януковича зіграли тривогу і взялися переконувати донеччан у тому, що грузинські спостерігачі (за версією «регіоналів» — «бойовики») тепер точно влаштують бешкети. На зустрічі з журналістами мер Донецька Олександр Лук’янченко, оперуючи даними міграційних служб, вкотре «злякав» донеччан: у місті нетерпляче очікують дня голосування від 400 до 500 громадян Грузії. Причому, за словами мера, після першого туру виборів гості з Кавказу не поїхали грітися додому і «здійснюють масове бронювання місць у готелях» для інших «джигітів».

«Регіонал» Лук’янченко звернувся з листом до Надзвичайного та Повноважного посла Грузії в Україні Григола Катамадзе, в якому переконував, що пересічні донеччани стурбовані напливом гостей із Кавказу й оббивають пороги мерії, благаючи вжити заходів.«Переконливо просимо запобігти перебуванню та приїзду до Донецька в період проведення виборчого процесу громадян Грузії без попередньої реєстрації їх у ЦВК в якості офіційних спостерігачів, а також прохаємо забезпечити безумовне дотримання громадянами Грузії на території Донецька всіх норм діючого законодавства», — йдеться у цьому зверненні.

Слухання про «засилля грузинських бойовиків» на Донеччині, що стало можливим після телефонної розмови Тимошенко й Саакашвілі, з подачі «Регіонів» відбулися й у Верховній Раді. Невідомо, що привиділося донеччанам, які шукали в мера захисту від агресивних грузинів, але правоохоронці спростовують інформацію про велике переселення аборигенів Кавказу. За словами заступника начальника ГУ МВС України на Донеччині Анатолія Смирнова, в місті немає жодного «спостерігача» з Грузії, яких так бояться штабісти Януковича. Утім штабісти стояли на своєму. «У цих так званих спостерігачів немає іншого завдання, ніж дестабілізація ситуації в області, — переконаний голова облради Близнюк. — Вони будуть робити все, щоб заважати нормальному ходу голосування на виборчих дільницях. До другого туру ми очікуємо прибуття не менше тисячі цих «спостерігачів» і готові до будь–яких провокацій».

А сам Віктор Янукович, виступаючи позавчора на телеканалі «Донбас», сказав ще різкіше: «Ми не повинні дозволити, щоб на нашу землю приїжджали всілякі пройдисвіти, такі, як псевдоспостерігачі, які були в першому турі й висловлювали образливі слова на адресу нашої землі та наших людей... І хай вони спробують ще приїхати. Я думаю, вони зрозуміють, яка вдача тут, у цьому регіоні… Дорогі земляки, ми нікому не дозволимо, щоб на нашій землі господарювали і навчали нас, як нам жити».

101% і «відбій»

Не хотілося б зайвий раз згадувати народну мудрість про шапку, яка горить на певних персонах, бо це кидає тінь на непрості юнацькі роки «регіонального» кандидата. Але у відповідь на оте патетичне Близнюкове «нормальному ходу голосування» виникає саркастична посмішка. Невже «нормальним» тут вважається голосування за Януковича на минулих виборах на окремих дільницях на рівні 101 і 105 відсотків?! А таке було!

На виборчих дільницях Донбасу традиційно чергують набагато більше місцевих «бійців», однак саме грузини стали для «регіоналів» «ворогами народу». Хоча, слід відзначити, під час першого туру перебування кавказців анітрохи не позначилося на криміногенній ситуації в регіоні.

Хтозна, чи будуть грузини на Донбасі спостерігати за виборами в другому турі, але вчора Саакашвілі «дав відбій». «Президент закликає грузинських громадян, що покликані міжнародними організаціями в якості спостерігачів, повернутися на батьківщину», — заявила прес–секретар грузинського лідера. Даєш 101%?

Зурікела ВАШОЛОМІДЗЕ
  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>