Самі скликали — самі заблокувалися

04.02.2010
Самі скликали — самі заблокувалися

«Регіонали» блокували президію, щоб її не заблокували БЮТівці. (Фото Тетяни ШЕВЧЕНКО.)

Учора Верховна Рада на позачерговому засіданні розглядала проект змін до закону про вибори, який передбачав удосконалення роботи виборчих комісій. Документ мав пройти друге читання. В останні дні перед виборами проблема загострилась: в одних областях членів ДВК виключають із комісій, в інших вони чомусь самі йдуть із роботи... Ідеться про спроби «Регіонів» і Блоку Тимошенко виставити запобіжники для «штучних» кроків опонентів щодо скасування результатів голосування в програшних регіонах.

Депутати Партії регіонів з раннього ранку заблокували парламентську трибуну. Це виглядало парадоксально: політична сила, котра скликала «позачергівку», сама ж блокує президію. Ганна Герман пояснила, що в такий спосіб «регіонали» «охороняють трибуну й мікрофон». «Ми знаємо, ми добре поінформовані, що сьогодні БЮТ має плани перешкодити проведенню позачергової сесії і не дати прийняти поправки до закону про вибори Президента, які гарантують недопущення зриву виборів», — заявила вона в коментарі журналістам.

Між депутатами ПР і Блоку Юлії Тимошенко кілька разів виникала шарпанина. Найактивніше «полемізували» Андрій Клюєв та Володимир Бондаренко. «Тимошенківці» хотіли завадити в ухваленні проекту. Голова парламенту Володимир Литвин був змушений оголошувати кілька перерв, а далі — навпаки, змушував колег працювати безперервно, розглядаючи всі двісті поправок.

Одна з головних претензій БЮТ — те, що проект був підготовлений до другого читання не профільним комітетом, а апаратом Верховної Ради. «Це фікція, — сказав про таблицю БЮТівець Андрій Кожем’якін. — Ми будемо протестувати проти антикон­ституційних дій напередодні другого туру виборів».

Володимир Литвин відкинув претензії. «Припиніть практику, коли ви сприймаєте комітети як продовження партій. Якщо депутати вирішили розглядати проект, то комітет мав день і ніч готувати поправки. А в нас комітети взагалі не скликаються».

На вимогу депутатів Верховна Рада розглядала кожну поправку окремо. Зрештою, парламент таки ухвалив «регіональну» редакцію. «За» проголосувало 233 депутати: 172 — Партія регіонів, 1 — БЮТ, 39 — «НУНС» (переважно групи «Єдиний центр» і «За Україну!»), 27 комуністів та 4 позафракційні. Після цього БЮТівці навіть намагалися побити деяких «заукраїнців».

Закон скасовує кворум на засіданнях виборчих комісій (замість 2/3 — звичайна більшість) і передбачає можливість заміни членів ВК.

Після ухвалення закон має надійти на підпис Президентові. За даними «УМ», Віктор Ющенко готовий негайно підписати закон, аби запобігти зривам у роботі виборчих комісій.