«Не турбувати» попросив «Моссад»?

03.02.2010

Спецслужбам Ізраїлю вдалося попередити два потужні теракти. У Середземному морі неподалік громадських пляжів двох найбільших південних міст країни — Ашкелона й Ашдода — виловили два контейнери вагою 15—25 кг. Смертоносні діжки були начинені вибухівкою й оснащені системами дистанційного керування. Хто саме мав стати жертвою вибухів — рибалки в морі чи відпочивальники, які навіть у цю пору року залюбки приходять на пляж подихати морським повітрям, — невідомо. Як припускає газета «Едіот Ахронот», не виключено, що терористи збиралися підірвати порт Ашдода або платформу для буріння, розташовану в морі за 30 кілометрів від Ашкелона.

Зате організатори нереалізованих вибухів уже зголосилися: відповідальність за спробу терактів узяли на себе бойовики бойового крила палестинської терористичної організації «Ісламський джихад» — «Бригад Ель–Кудса». За однією з версій, вони хотіли помститися за смерть одного з лідерів «дружньої» організації ХАМАС — Махмуда Аль–Мабуха, якого, як переконані палестинці, вбили агенти ізраїльської розвідки «Моссад». На похороні Аль–Мабуха його колеги по ХАМАСу оголосили загиблого мучеником і пообіцяли за нього помститися.

Нагадаємо, тіло 49–річного координатора бойового крила ХАМАСУ — «Бригад Ізаддіна Аль–Касама» — 20 січня знайшли в його номері в одному з готелів Дубаї. Тоді палестинська агенція «Маан» повідомила про те, що палестинець помер від раку, який нібито й лікував у Об’єднаних Арабських Еміратах. І лише 29 січня світова преса з подачі палестинської організації вибухнула резонансними заголовками на кшталт «Одного з лідерів ХАМАСу вбив «Моссад»?». ЗМІ активно цитували родичів покійного, які запевняли, що ніякого раку в Аль–Мабуха не було, а в Дубаї він їздив «підрихтувати» здоров’я після діагнозу «м’язова дистрофія».

Останні 20 років Махмуд жив у Сирії і безпосередньо плануванням операцій не займався, але, як визнають представники ХАМАСу, відповідав за організацію контрабанди зброї з Ірану в Сектор Газа. Окрім того, в Ізраїлі не забули про те, що саме він координував операцію з викрадення і вбивства у 1989 році двох ізраїльських солдатів, тіла яких знайшли тільки багато років потому.

Як повідомляють деякі видання ОАЕ, у розпорядженні поліції Дубаї є кадри відеозапису з камер стеження, встановлених у готелі, де урвалося життя ХАМАСького лідера. Вони нібито свідчать, що Аль–Мабух сам відчинив своїм убивцям, які оглушили його електрошокером, втягнули в номер і згодом, очевидно, задушили. Газета «Аль–Халіг» наводить іще більше подробиць: за її даними, вбитого перед смертю катували.

Наразі дубайська поліція підозрює у причетності до цього злочину сімох осіб, але інформації про те, чи є серед них ізраїльтяни, немає. Єдине, що з цього приводу сказав керівник міської поліції Дахі Хальфан, — версію про причетність до вбивства Аль–Мабуха агентів «Моссаду» слідчі не виключають.

Єврейська газета «Хаарец» тим часом повідомила нову інформацію: за її даними, поліція ОАЕ вже передала ХАМАСу результати розслідування, які свідчать про те, що насправді Аль–Мабуха вбили агенти не «Моссаду», а однієї з арабських країн. Тим паче що ворогів на Близькому Сході вбитому не бракувало: зокрема, Махмуд був оголошений у розшук у Йорданії та Єгипті, де раніше вже потрапляв за ґрати.

Раніше ХАМАС припускав, що вбивці перебували у складі делегації, яка супроводжувала міністра Ізраїлю Узі Ландау під час його візиту до ОАЕ (він, до речі, став першим ізраїльським урядовцем, який відвідав цю країну). Сам міністр назвав цю версію «бурхливою східною фантазією».

Офіційний Тель–Авів на повідомлення про причетність розвідки до вбивства Аль–Мабуха поки ніяк не відреагував. Водночас громадянам Ізраїлю, які вирушають у закордонні поїздки, рекомендовано бути особливо обережними й утриматися від відвідання мусульманських країн.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>