Кам’янець їде в Шанхай

02.02.2010

З 1 травня по 31 жовтня цього року в Шанхаї проходитиме Всесвітня виставка «ЕКСПО–2010», участь у якій візьмуть 192 країни. За попередніми прогнозами експертів, за півроку виставку відвідають понад 70 мільйонів людей, тільки міжнародних ЗМІ акредитовано понад півтори тисячі. Україна першою з 192 країн–учасниць отримала запрошення на шанхайську виставку та підписала Меморандум про співпрацю. Але чомусь особливого розголосу в нашій країні ця тема не набула, на відміну від інших держав. Наприклад, у сусідніх Росії та Польщі проводиться масштабна інформаційна кампанія та обговорення презентацій.

У 2006 році видано розпорядження Кабміну «Про участь України у Всесвітній виставці «ЕКСПО–2010». Усі міста отримали запрошення спробувати представити себе на світовому рівні, адже девізом виставки є слова «Краще місто — краще життя». Саме проблема глобалізації, розвитку сучасних міст як середовища для комфортного проживання людей стануть пріоритетними в Шанхаї. Практично всі розвинуті міста світу боролися за право бути презентованими на такому рівні. В Україні остаточну згоду на участь у найпрестижнішій світовій виставці надав лише Кам’янець–Подільський, що останні кілька років позиціонує себе як провідний туристичний центр, місто фестивалів. У Кам’янці переконані, що їхнє бачення розвитку міста збігається з темою українського павільйону «Від стародавнього до сучасного міста».

Днями відбулася офіційна презентація стенду «Кам’янець — острів скарбів», що буде виставлений у Шанхаї. Стенд виготовлено у кольорах муніципального бренду, серед яких домінує зелений. Упродовж шести місяців на стенді демонструватимуть інформаційні матеріали, спрямовані на популяризацію туристичного потенціалу древньої твердині: «Місто–фортеця», «Місто фестивалів», «Місто натхнення», «Місто–заповідник».

Четверо місцевих майстрів, а також танцювальний колектив «Апельсин» отримали запрошення попрацювати в Шанхаї, презентуючи таким чином не лише своє місто, а країну загалом. Свою участь підтвердила і молода художниця Алла Вострякова, яка працює в унікальній техніці — малювання пластиліном на склі, одну з останніх картин вона створила спеціально для «ЕКСПО –2010».

Є надія, що на виставці буде презентовано й економічний потенціал регіону, але про це поки ведуться переговори з місцевими виробниками, яких би зацікавила міжнародна співпраця. Фінансуванням проекту займалася безпосередньо кам’янецька громада. З міського бюджету виділено 50 тисяч гривень на ці потреби, а решту зібрали шляхом благодійних внесків на спеціальний банківський рахунок. Загалом вдалося зібрали 160 тисяч, збір коштів триває.

Міський голова Ка­м’янця–Подільського Анатолій Нестерук переконаний, що презентація міста у Шанхаї це шанс, який не можна втратити.

Вероніка ВЛАСЮК