Віват, королево!

02.02.2010
Віват, королево!

Загальний здобуток Бейонс становить уже 16 статуеток «Греммі». (Фото з сайту daylife.com.)

28–річну співачку Бейонс недарма називають королевою поп–музики. До численних нагород і перемог у різноманітних музичних рейтингах, урожай яких останнім часом ледве встигає збирати, зірка ритм–енд–блюзу долучила одразу шість премій «Греммі». На 52–й щорічній церемонії вручення найвищих музичних нагород США, яка відбулася в неділю пізно ввечері за лос–анджелеським часом, Бейонс перемогла в шести категоріях (із дев’яти, в яких була номінована). За всю історію «Греммі» зібрати таку кількість статуеток у вигляді грамофона не вдавалося жодній жінці.

Члени Американської національної академії звукозапису визнали Бейонс найкращою вокалісткою, а її композицію Single Ladies («Самотні пані») — найкращою піснею минулого року. Співачку також відзначено за найкращий альбом, найкращу пісню у стилі ритм–енд–блюз (ті ж Single Ladies) та найкраще виконання поп–пісні жінкою (композиція Halo). Отримуючи нову статуетку, Бейонс не виявляла надмірних емоцій, а лише коротко дякувала зі сцени своїй родині та шанувальникам. Схоже, до слави звикають, адже відтепер колекція Бейонс налічує вже 16 статуеток «Греммі».

Зате не приховувала своїх емоцій 21–річна кантрі–співачка Тейлор Свіфт, яка перемогла в чотирьох категоріях. Три з них — головні: «Найкращий альбом року» та «Найкращий альбом музики кантрі» (за диск Fearless) і «Найкраще виконання пісні у стилі кантрі» (за композицію White Horse).

По три «Греммі» отримали групи The Black Eyed Peas (зокрема, їхній альбом The E.N.D. був визнаним найкращим у стилі поп), The Kings of Leon («Найкращий запис року» та «Найкраща пісня в стилі рок» за композицію Use Somebody) та реп–виконавець Jay–Z — до речі, чоловік тріумфаторки Бейонс. Дебютантом року стала кантрі–група Zac Brown Band.

Денс–поп–зірка Леді Гага, яка з’явилася на сцені в «космічному секс–костюмі» роботи славетного модельєра Джорджіо Армані, забрала з церемонії дві статуетки, зокрема за найкращу танцювальну композицію (хіт Poker face).

Цьогорічна церемонія відбулася під знаком солідарності з постраждалими від руйнівного землетрусу на Гаїті. Окрім того, присутні вшанували пам’ять померлого минулого року Майкла Джексона. Діти покійного поп–короля Прінс і Періс отримали за батька почесну нагороду «Греммі» за внесок у музичну культуру Америки, а сам Джексон з’явився на сцені у вигляді тривимірного зображення — на відео він виконував пісню Earth Song у компанії із Селін Діон, Дженніфер Хадсон, Керрі Андервуд та Смокі Робінсон.

Легендарного співака, композитора та гітариста Ніла Янга, на творах якого виросло не одне покоління рок–виконавців, музичні академіки «помітили» лише тепер — він отримав свою першу премію «Греммі», за збірку записів 1963—1972 років. А номінована у двох категоріях співачка Ніко Кейс (Шевченко), про яку днями розповідала «УМ», залишилася взагалі без нагороди. Хоча за кілька годин до церемонії музичні фахівці на офіційному сайті Grammy.com прогнозували їй перемогу в категорії «Кращий альбом сучасного фолку» з імовірністю 75 відсотків. Але тріумфував у цій номінації 44–річний «зубр» музики кантрі Стів Ерл, шанси якого експерти оцінювали як нульові.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>