Круті Крути Донецька

02.02.2010

Минулої п’ятниці у Донецьку вперше на офіційному рівні вшановували героїв Крут. Уранці біля пам’ятного знака поету Василю Стусу відбувся мітинг, присвячений 91–й річниці подвигу юних вояків Армії УНР. У ньому взяли участь студентська молодь, викладачі, представники громадських організацій, від обласної влади — заступник голови облдержадміністрації Олена Петряєва. Захід пройшов мирно й спокійно.

Цього ж дня, але вже о 17–й годині, національно свідомі донеччани планували пройти зі смолоскипами від головного корпусу Донецького національного університету. Проте вже за годину до початку акції українська міліція почала затримувати її потенційних учасників.

Один із керівників ініціативної групи Артур Шевцов, студент істфаку ДонНУ, розповів «УМ»: люди у цивільному, які представлялися співробітниками правоохоронних органів, приблизно о 16–й годині затримали в різних частинах міста близько десятка хлопців. Їм намагалися інкримінувати викрадання мобільних телефонів та примусово доправляли до Ворошиловського райвідділку міліції.

«По дорозі до відділку одного нашого побратима побили у службовій машині. У відділку, а точніше в актовій залі, міліціонери нас обшукували, фотографували, знімали відбитки пальців, переписували номери мобільних телефонів та без згоди власників — номери з телефонних книжок. Причому ніяких актів, протоколів обшуків чи дізнань міліція не складала. Були порушені наші права як громадян», — розповідає Шевцов, який на цих виборах був довіреною особою Олега Тягнибока. За словами Артура, через кілька годин затриманих відпустили. І лише приблизно о 18.30 представники міліції зачитали ухвалу суду, в якій ішлося про заборону «смолоскипної» акції до Дня пам’яті героїв Крут. «І то — зачитали не нам, а комуністам і «вітренківцям», які зібралися на іншому боці дороги й раділи цій новині», — свідчить Артур Шевцов.

Потім, за словами очевидців, представники сепаратистської організації «Донецька республіка» пробували вчинити напад на проукраїнських активістів, яких зібралося близько 150 осіб. У цьому їм відверто сприяла міліція. По закінченні акції «республіканці» на автобусах і «газельках» зникли у невідомому напрямку.

«Наша акція — мирна. Ми хочемо розповісти всім, що крутянці, боронивши Київ у 1919 році, проливали кров за всю велику Україну. І їх подвиг пам’ятають на Донбасі!» — заявив Артур Шевцов.