Український режисер «2012»

02.02.2010
Український режисер «2012»

Мирон Маркевич. (Фото Олександра ЗАДИРАКИ.)

У перший день останнього місяця зими нагальні питання вирішували функціонери основного літнього виду спорту — футболу. Передусім ішлося про призначення нового головного тренера збірної. Прихильники ідеї призначення на цю посаду іноземного фахівця вчора були розчаровані — «синьо–жовтих» знову очолюватиме українець. Таке рішення ухвалив виконком ФФУ, який учора зібрався в Будинку футболу.

Загалом претендентів на вакансію було семеро. Четверо з них відсіялися ще до засідання: румун Мірча Луческу з «Шахтаря» не виявив великого оптимізму в цьому питанні, про що заявив через іноземні ЗМІ. Та й власник «Шахтаря» Рінат Ахметов не бажав іти на компроміс зі своїм головним конкурентом із ФФУ Григорієм Суркісом. Олег Блохін заявив, що його взагалі не запросили на виконком, хоча він начебто й значився серед кандидатів. Наставник «молодіжки» Павло Яковенко сам попросив делегатів не розглядати його кандидатуру. Не побачили в Будинку футболу й В’ячеслава Грозного, який заради збірної начебто готовий був відмовитися від роботи в київському «Арсеналі» й грецькому «Олімпіакосі». Семен Альтман, якому пророкували посаду з приставкою в. о., також не прагнув посісти цей трон.

Фактично претендентів залишалося двоє — Мирон Маркевич із «Металіста» та наставник юніорської збірної Юрій Калитвинцев.

Першим представив свою програму молодший Калитвинцев. На 17.50, коли цей номер «УМ» здавався до друку, нарешті стало відомо, що головним тренером майже одностайно призначили Маркевича. Під час голосування утримався лише делегат Дніпропетровщини. Це був непоганий подарунок до дня народження відомого фахівця із Галичини — якраз учора він відзначав 59–річчя.

Григорій Суркіс сказав, що помічником Мирона Богдановича буде Калитвинцев, хоча той ще не був готовий до такого повороту подій і обіцяв узяти час на роздуми.

Між тим на тривалому засіданні виконкому розглядали й інші питання. Зокрема, стосовно корпоративної етики в українському футболі, конфлікт між ФФУ та прем’єр–лігою. Обговорювали й ініціативу прем’єр–ліги стосовно створення ТОВ «Колегія арбітрів професійного футболу України». З останнього питання представники Федерації футболу запропонували не створювати окрему суддівську інституцію, а просто знову підвищити зарплату арбітрам. «Хай відпрацьовують свої гроші, а не спокушаються на хабарі», — так прокоментував свою позицію президент ФФУ Григорій Суркіс.

 

АНОНС

Національна збірна України цього року проведе як мінімум п’ять контрольних матчів, повідомив учора пресі куратор ФФУ з питань збірних Семен Альтман. За його словами, досягнуто попередніх домовленостей зі збірними Гани (гра в Лондоні), Алжиру (в Україні), Норвегії (в гостях), Голландії й Польщі (обидві — в Україні). Орієнтовні дати — 25 травня, 29 травня, 2 червня, 11 серпня, 3 вересня.

Крім того, плануються спаринги у жовтні–листопаді, але суперники українців на ці ігри наразі не відомі.