Дядя Вітя

30.01.2010

Віктор Янукович знову видав свій фірмовий ляп — «янукізм». Під час поїздки до Криму лідер Партії регіонів зганьбився, розповідаючи про російського письменника Антона Чехова. Віктор Федорович обіцяв підписати указ про реставрацію «Білої дачі» — будинку–музею Чехова в Ялті з нагоди 150–ї річниці з дня народження автора «Дяді Вані». В інтерв’ю телекомпанії «Крим» Янукович сказав, що відвідувачі, приїхавши до Ялти, «зможуть побачити визначні пам’ятки і біографії, і історії цього прекрасного поета, великого поета Антона Павловича Чехова». Це при тому, що Чехов був драматургом і прозаїком. Окрім того, Янукович безпідставно прив’язав літератора до нашої країни, назвавши його «українським, російським письменником». Хоч тут учувши ґандж, голова Партії регіонів відразу ж викрутився, додавши, що правильніше буде сказати — «діяча світової культури».

Раніше, нагадаємо, Янукович називав Анну Ахматову Ахметовою, Бабеля — Бебелем, Гулака–Артемовського — Артьомовським, плутав Гельсінкі зі Стокгольмом, а Косово — з Чорногорією.

Що ж до політичних заяв, то Янукович припустив, що у травні можуть відбутися дострокові вибори до Верховної Ради, «якщо цей парламент не буде працювати ефективно». Очевидно, Віктор Федорович сподівається на те, що після президентських виборів навколо нього згуртується більшість (хоча для цього ще треба перемогти). Втім, якщо парламент працюватиме в тому ж дусі, що й під час звільнення Луценка, він ще потопче рясту. «Судячи з голосування, яке проводилося у четвер, скажу прямо, така перспектива, на мій погляд, є дуже великою», — цитує Якуновича УНІАН. Очевидно, що «Регіони» розраховують на залучення до своєї коаліції Блоку Литвина, який позавчора проголосував за відставку Луценка й не підтримав БЮТівські проекти.

Віктор Янукович також спрогнозував, що у випадку його перемоги Юлія Тимошенко недовго залишатиметься Прем’єр–міністром. «Ми довго їй посаду займати не дамо. Вона й сама не захоче: навіщо їй це прем’єрство, коли вона програла вибори, навіщо їй продовжувати нести відповідальність?» — заявляє Янукович.

І до кандидатури майбутнього Прем’єра. Віктор Федорович каже, що ні він, ні Тимошенко не мають права пропонувати політикам пост глави уряду. «Хлопці — я маю на увазі Тігіпка і Яценюка — вони дуже добре розуміють мене. Розуміють, що я ніколи не буду обіцяти те, чого не можу сьогодні зробити. Після виборів — буде видно. Ми сформуємо більшість, і буде видно, яка і в кого є перспектива знайти місце в будівництві країни», — не поспішає Янукович.

 

ДО РЕЧІ

Учора свій ляп допустила і Юлія Тимошенко. Під час телемосту з учасниками економічного форуму в Давосі, звертаючись до присутніх там Сергія Тігіпка й Арсенія Яценюка, лідерка БЮТ запросила їх у владу після своєї перемоги на виборах. При цьому пропонований куш для «бронзового призера» — вже не крісло Прем’єр–міністра, а... найвища посада в державі.

Дослівна цитата від Тимошенко: «Ці два політики заслуговують, щоб приступити до роботи зразу, а не чекати п’ять років… Я публічно запросила Сергія Тігіпка після перемоги на виборах і створення парламентської більшості на посаду Президента».