Футбол у поміч

30.01.2010
Футбол у поміч

Проти Володимира Кличка Едді Чемберс виглядає малюком. (Фото Рейтер.)

Відпустка, яку собі дозволив український боксер Володимир Кличко, аж надто затягнулася. Захистивши ще в червні минулого року пояси чемпіона світу за версіями WBO та IBF від зазіхань узбека Руслана Чагаєва, наш 33річний суперваговик ніяк не міг домовитися про наступний бій, хоча претендентів на його титули не бракує. І от нарешті на початку цього тижня Кличко­молодший підписав контракт на поєдинок з американцем Едді Чемберсом, а позавчора боксери провели першу­спільну пресконференцію.

 

«Футбольний» бокс — у маси

Володі так сподобалося боксувати на футбольному стадіоні, що й свій наступний двобій, призначений на 20 березня, він також вирішив провести на величезній арені. Нагадаємо, з Чагаєвим Кличко бився за присутності 60 тисяч глядачів в Гельзенкірхені, тепер же його дуель на власні очі побачить 51 тисяча присутніх на стадіоні в іншому західнонімецькому місті — Дюссельдорфі.

Зрозуміло, що такий хід дозволяє не лише надати можливість більшій кількості вболівальників стежити за боєм «вживу», а й зібрати щедрий фінансовий врожай. Уже в четвер квитки почали продавати через інтернет, а з учорашнього дня їх можна придбати в касах або замовити по телефону. Найдешевша перепустка коштує 20 євро. Менеджер Кличків Бернд Бенте пообіцяв, що разом із керівництвом арени вони влаштують «справжнє чемпіонське шоу».

Малюк і Кличко

Зустріч з «акулами пера» відбулася на місці майбутнього захисту Кличком своїх титулів. Елегантний чемпіон звично дарував усім присутнім посмішки, принагідно згадавши, що 11 років тому вже перемагав у Дюссельдорфі нокаутом.

— Я радий повернутися на ринг, тим паче що з цим містом у мене пов’язані лише приємні спогади. Маю велику мотивацію для перемоги, адже боксуватиму на очах великої аудиторії, та ще і з найкращим американським боксером сучасності, — намагався підігріти інтерес до двобою Володимир. Згодом він показав бургомістру, як правильно слід тримати кулаки, а фотографів порадував футбольним прийомом, «засвітивши» що є сили м’яч над полем.

Про претендента українець практично нічого не сказав. Лише віддав йому належне, звернувши увагу, що той перебуває на першому місці рейтингу WBO і зазнав усього однієї поразки в кар’єрі. Переможеним за очками Чемберс залишав ринг після побачення з росіянином Олександром Повєткіним. Натомість у свої 27 років невисокий як для суперваговика спортсмен (185 см) здобув уже 35 перемог, але лише 18 із них нокаутом. Кличко ж перемагав 53 рази й тричі завершував бій на підлозі. Його зустріч із Повєткіним, нагадаємо, не відбулася через отриману «Витязем» травму.

До поєдинку з Володею Едді дійшов після двох минулорічних тріумфів. Боксер на прізвисько Фаст (швидкий) за очками здолав екс­чемпіона WBC нігерійця Сема Пітера й нокаутував до того моменту непереможного українця Олександра Дмитренка.

— Я багато працював, аби отримати можливість боксувати з Кличком. На цьому шляху я здивував Дмитренка і збираюся захопити зненацька Володимира. Так, він фаворит, але я хочу продовжити славні традиції Мохаммеда Алі та Джо Фрейзера й відібрати в суперника його титули. Певен, що мені до снаги забрати пояси до США, — гне свою лінію Чемберс.

Усі ж крапки над «і», як завжди, розставить сам бій. Наразі ж боксери ще попрацюють на публіку, аби зібрати на стадіоні повні трибуни.

 

А ТИМ ЧАСОМ…

Ніяк не може визначитися з наступним суперником чемпіон світу за версією WBC Віталій Кличко. Найреальнішим кандидатом на бій з українцем є екс­чемпіон WBA росіянин Микола Валуєв, але його не задовольняє запропонований Кличками гонорар у один мільйон доларів. Також Віталій хотів би боксувати з чемпіоном WBA британцем Хеєм, однак той передусім має захистити свій титул у поєдинку з американцем Джоном Руїсом.