Консиліум у «ящику»

29.01.2010
Консиліум у «ящику»

Професор–ведуча Ольга Богомолець ­— крайня справа.

На вітчизняних телеканалах не бракує політичних ток–шоу. Розширити тематичну лінійку формату програми–«говорильні» минулоріч спробував Перший Національний, запустивши проект «Батьки і діти», який — як і інші похвальні за задумом починання на державному каналі — не зумів стати повноцінним рейтинговим проектом. Ще можна згадати соціальне ток–шоу Наталії Розинської на тій же «першій» кнопці. Проте тільки його ведуча може самозакохано сприймати «Знайдемо вихід» як еталон.

Після новорічних свят на «Інтері» з’явилося медичне ток–шоу «Знахарі», що може стати першою конкурентоздатною ластівкою, за якою почнуть «підтягуватися» соціальні телепроекти на інших каналах.

 

«Отче наш» програми

Понад двадцять років тому фільм польського режисера Єжи Гофмана «Знахар» змусив багатьох переживати за долю бідної красуні–продавщиці Марисі (це потім з’ясовується, що вона і не бідна, і не безславного роду), в яку закохався син багачів. Концептуально головним героєм і кінотвору, і його першооснови — романа Тадеуша Доленги–Мостовича — був хірург–професор Вільчур, що, за збігом обставин, стає людиною без пам’яті та імені. Прекрасна акторська гра і сюжетні лінії «Знахаря» (1982 р.) серед іншого дуже промовисто показали взаємозв’язок та протиборство офіційної медицини і народного знахарства, а ще — всеосяжну силу справжньої любові та самоповаги. Цю життєву філософію «Знахаря» Єжи Гофмана згадала після перегляду випусків практично однойменного (тільки у множині) нового ток–шоу на «Інтері». Бо заглавним у програмах про прозаїчні, здавалось би, речі — чи то про родимки, про варикозне розширення вен чи про проблему безсоння — є заклик по–справжньо­му любити (а не жаліти) себе і поважати настільки, щоби дбати про найцінніше — здоров’я.

Як «Отче наш», у кожній програмі «Знахарів» звучать слова однієї з трьох ведучих — професора Ольги Богомолець: «Здоров’я у нас одне, а способів його втратити — тисячі». Далі ще один ведучий — чемпіон світу з метання молота Олександр Крикун — акцентує: «Здоров’я — робота, якою треба займатися кожен день». Ці телевізійні мантри є початком досить динамічного і насиченого різноплановою інформацією на задану тему соціально–пізнавального ток–шоу у просторій ISTIL Studios, яка перетворилася в затишну квартиру. Господарюють у ній уже названі достойники офіційної медицини і спорту, а ще всіма знана фітотерапевт Наталія Земна. Підбір ведучих дуже вдалий. По–перше, він відображає позиціонування медіагрупи «Інтер» — «Телебачення для всієї родини». Ток–шоу «Знахарі» — для людей середнього і старшого віку, переважно жінок, які більше уваги звертають на здоров’я — як не своє, то своїх домашніх і рідних. Саме ці люди мають змогу переглянути «Знахарів» удень, якщо не працюють, чи на початку сьомої вранці, коли уже готують сніданок для дітей та чоловіка, що за годину збиратимуться у школу, садочок та на роботу.

І цікаво, і корисно

Троє ведучих «Знахарів» доводять, що в Україні є особистості — не політики і не представники шоу–бізнесу — які цікаві телеглядачам. І це дійсно достойники, і двоє з них говорять українською на каналі, де в основному звучить недержавна мова. А пані Наталія не зраджує своїм принципам — і з’являється на екрані в убранні в українському стилі.

«Знахарі» — це симбіоз інформації про захворювання чи проблеми здоров’я із джерел офіційної та народної медицин, окультні уявлення про них та розповіді гостей і глядачів у студії. У кадрі з’являються медичні прилади та пристрої, різні амулети, що нібито допомагають позбутися проблем, ведучі на килимку роблять оздоровчі вправи чи готують корисні страви й напої. Ніхто не наважиться назвати ток–шоу «Знахарі» подобою сеансам Кашпіровського чи Чумака, як часом характеризують найвідоміше медичне ток–шоу Росії — «Малахов +» на Першому каналі. Ненав’язливо, без менторства в інтерівських «Знахарях» останнє слово — за досягненнями офіційної медицини. До речі, оскільки в сучасній Україні навіть в обласних центрах, не кажучи про районні міста і села, дуже проблематично дізнатися про сучасні методи лікування, то інтерівський проект виконує ще й просвітницьку функцію.

Без табу

У «Знахарів» немає табу. У багатьох випусках у різних контекстах ведучі коректно вкраплюють інформацію «про це». Для прикладу, ефір про безсоння. Насамкінець Ольга Богомолець радить гості, що має таку проблему, зокрема вмовити чоловіка масажувати її за аюрведою, як перед цим у студії показував спеціаліст. І лікар–жінка підсумовує: «А якщо закінчиться чимось іншим, це інше — найкраще снодійне». Це я до того, що «Знахарі» проповідують любов не лише до себе, а й до другої половинки; любов, яку можна розцінювати і як прояв турботи про здоров’я.

Узагалі практично­ вперше за останні роки конкурентоспроможне соціальне ток–шоу на вітчизняному ТБ утверджує любов до життя загалом, в усіх його проявах. «Ви думаєте, тільки їсти має подобатися? — звертається Ольга Богомолець до героїні одного з випусків, яка куштує салат, а перед цим нарізала його. — Жити має подобатися!»

 

До речі

Уже наступного тижня телеканал «1+1» презентує ток–шоу «Справжні лікарі», яке виходитиме у будні о 17.30. Програму вестимуть практикуючі дитячий хірург Валерія Голерік, лікар–мамолог Андрій Бабік, фармацевт Валентина Хамайко та акушер–гінеколог Олег Маланчук.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>