У пошуках «зелених чоловічків»

29.01.2010

Часи, коли на повідомлення про приліт НЛО науковці зневажливо крутили пальцем біля скроні, давно в минулому. Завдяки фільмам і серіалам на кшталт «Цілком таємно» навіть найменш «просунуті» громадяни вже в курсі, що ФБР, КДБ та інші спецслужби десятки років приховували правду про існування позаземних цивілізацій, потайки препаруючи у секретних лабораторіях тіла загиблих при падінні космічних «тарілок» інопланетних істот. Це, звісно, лише кіно, але не обов’язково дуже далеке від реальності. Принаймні той факт, що серйозні розмови про життя на інших планетах відбуваються в солідному науковому середовищі, змушує замислитися навіть скептиків.

 

Ще трошки, і ми їх знайдемо!

На міжнародній конференції, яка щойно завершилася в Лондоні, астрономи, фізики, біологи з різних країн світу обговорювали перспективи виявлення позаземних цивілізацій та наслідки цього для науки й суспільства. На думку вчених, зокрема голови Королівського товариства (аналога Британської академії наук), королівського астронома лорда Ріса, сьогодні ймовірність виявити у Всесвіті інші форми життя значно вища, ніж будь–коли раніше.

«Уже більш ніж півстоліття людство намагається виявити в космічному просторі радіосигнал від інших розумних істот, але досі всі спроби були марними, — нагадав головний британський астроном. — Але тепер технології пішли так далеко вперед, що ми вперше можемо плекати не примарну, а цілком реальну надію ретельно дослідити планети за межами Сонячної системи. А отже, й виявити життя на них, якщо воно там існує». Як цілком логічно зауважив лорд Ріс, якщо таке відкриття станеться, то це може повністю змінити земні уявлення про Всесвіт і наше в ньому місце. Адже інопланетні цивілізації можуть разюче відрізнятися від людства як за зовнішніми характеристиками, так і за рівнем розвитку.

До зустрічі з інопланетянами варто підготуватися

Утім не всі учасники конференції були сповнені такого ентузіазму. Зокрема, астроном королівської обсерваторії у Гринвічі Марек Кукула порадив не забувати про обережність. Бо ввійти в контакт із розумними істотами з інших зоряних систем — це, звичайно, був би неймовірний прорив в історії людства, от тільки не факт, що ним ця історія не завершиться. «На жаль, ми не можемо бути впевнені у мудрості й доброзичливості інопланетян», — мудро зауважив фахівець.

Інші прихильники «обережного» підходу до пошуків братів по розуму наголошували на тому, що поспішати з цим не варто, оскільки жодна земна країна не має затвердженої на державному рівні концепції поведінки в разі контакту із «зеленими чоловічками». Учасники конференції зійшлися на тому, що вчені повинні запропонувати такий план своїм державам, а ще краще — затвердити його одразу для всіх, на рівні Організації Об’єднаних Націй.

Але більшість промовців усе–таки виступали за те, щоб активізувати процес пошуків позаземного інтелекту. І висували припущення про те, яким він може бути. Прихильники еволюційної теорії Дарвіна наполягали на тому, що принципи еволюції однакові в усьому Всесвіті, а отже, принаймні шлях розвитку розумного життя має бути схожим на всіх придатних для цього планетах. Їхні опоненти навпаки — радили готуватися до найнесподіваніших фізіологічних відкриттів.

Поки ми їх шукаємо, вони нас не бачать?

Якщо земляни так зацікавлені знайти інопланетне життя, то, можливо, й«там» не менш охоче познайомилися б із нами. От тільки для інших цивілізацій Земля стала фактично невидимою. Не в буквальному, а в технічному сенсі. На думку професора Френка Дрейка, якому належить авторство знаменитого серед уфологів «рівняння Дрейка» (формули підрахунку ймовірної кількості цивілізацій у нашій галактиці), внаслідок поширення цифрових технологій наша планета стала «закритою» для виявлення з космосу. Мовляв, якщо в епоху аналогового телебачення і радіо їх сигнали виходили з великих вишок на Землі й могли линути в позаземному просторі на мільйони кілометрів, то тепер усе інакше. І замість транслювати радіохвилі у космос, земні передавачі орієнтуються на штучні супутникові станції, які «відбивають» сигнал назад на планету.

 

ЦИТАТА

Пол Девіс, фізик Аризонського університету:

— Ми не можемо бути певні, що всі види життя на Землі походять з одного джерела. Не виключено, що інопланетяни — наприклад, якісь інопланетні мікроби — вже давно живуть просто у нас під носом. Або й у носі.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>