НОВИНИ ПЛЮС

29.01.2010

Порошенко у Великій Британії

Міністр закордонних справ України Петро Порошенко відвідав із робочим візитом Велику Британію. Як повідомляє прес–служба МЗС, у рамках візиту міністр провів низку зустрічей — зокрема, з главами зовнішньополітичних відомств Індонезії та Люксембургу, британськими принцами Чарльзом та Ендрю тощо.

У Лондоні обговорюють Афганістан

У Лондоні відкрилася міжнародна конференція щодо Афганістану. Як повідомив у вступному слові прем’єр–міністр Великої Британії Гордон Браун, до квітня міжнародна коаліція має намір збільшити чисельність своїх військ в Афганістані до 135 тисяч військовослужбовців. Паралельно буде збільшена чисельність афганської поліції — до 109 тисяч до жовтня 2010–го і до 134 тисяч — до жовтня 2011 року. Таким чином, поступово загальна кількість внутрішніх сил безпеки буде доведена до 300 тисяч. Учасники конференції обговорять шляхи зміцнення позицій місцевої влади в Афганістані, боротьбу з корупцією, інтеграцію в мирне життя колишніх прихильників руху «Талібан», а також графік передачі міжнародними силами контролю за безпекою в країні афганським військовослужбовцем. Основна ідея Заходу — створити фонд для повернення талібів до мирного життя.

У Гондурасі — новий президент

У Гондурасі склав присягу новообраний президент Порфіріо Лобо. На думку аналітиків, його вступ на посаду покладе край тривалій політичній кризі в країні. Як повідомляє РІА «Новості», першим розпорядженням новий президент пообіцяв надати ескорт своєму попередникові Мануелю Селайї, який був усунений з посади голови держави 28 червня минулого року. Колишній президент Гондурасу вилетів у Домініканську Республіку, де перебуватиме у вигнанні.

Страти в Ірані

В Ірані страчено двох учасників масових опозиційних виступів, які спалахнули у червні минулого року після президентських виборів. Як повідомляє Newsru.com, загалом до страти засуджено 11 осіб — усіх їх визнали винними у спробі скинути нинішнє керівництво Ірану, причетності до озброєних угруповань та богохульстві.

МВФ відновив кредитування Румунії

Міжнародний валютний фонд відновив співпрацю з Румунією. У жовтні минулого року після відставки румунського уряду й початку політичної кризи в країні кредитування було заморожене. Як повідомляє сайт Euronews.com, тепер представники МВФ висловили задоволення щодо бюджету Румунії на 2010 рік і готовність виділити Бухаресту новий транш. Окрім 2,3 мільярда євро від МВФ, Румунія отримає 1 мільярд від Євросоюзу. Загальний пакет кредитування становить 20 мільярдів євро, з них 13 мільярдів від МВФ (половину цієї суми вже виділено), а решта — транші від ЄС, Європейського банку реконструкції та розвитку і Всесвітнього банку.

У Бельгії через вибух газу завалився будинок

Дев’ятеро людей загинули, понад два десятки отримали поранення внаслідок вибуху у бельгійському місті Льєж. Як повідомляє Lenta.ru, за попередніми висновками, у житловому помешканні вибухнув побутовий газ. Унаслідок цього сталося обвалення перекриттів у двох житлових п’ятиповерхових будинках, один із них повністю завалився. За кілька днів до трагедії фахівці газової служби виїжджали в район вибуху, оскільки отримали тривожний сигнал від датчиків газоаналізаторів, але в ході перевірки нічого підозрілого виявлено не було.

Авіакатастрофи на Філіппінах та в Нігерії

На півдні Філіппін військовий літак через дві хвилини після зльоту впав на житлові райони міста Котабато. Загинуло восьмеро військовослужбовців, серед них — високопоставлені офіцери. За інформацією філіппінських ЗМІ, ніхто з тих, хто перебував на землі, не постраждав. Водночас міжнародні інформаційні агенції повідомляють, що зник безвісти хлопчик, який мешкав неподалік місця падіння літака.

Днем раніше на півдні Нігерії, біля міста Порт–Харкорт, зазнав катастрофи літак місцевих військово–морських сил. На борту перебувало чотири людини включно з двома пілотами, ніхто не вижив.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>