«Штучний» грип і загиблі журналісти

29.01.2010

Разом із уже добре знайомою нам Ренатою Вольвенд від Парламентської Асамблеї Ради Європи нашу державу тепер контролюватиме 35–річна естонка Майліс Репс. Учора на своєму черговому засіданні Моніторинговий комітет ПАРЄ призначив Репс новим співдоповідачем ПАРЄ по Україні замість Сабіни Лойтхойзер–Шнарребергер (власниця неоковирного прізвища залишила Асамблею після того, як їй запропонували портфель міністра юстиції Німеччини). Як повідомила журналістам новопризначена «кураторка», на весняній сесії ПАРЄ може схвалити новий регламент Моніторингового комітету, згідно з яким доповідачі змінюватимуться що п’ять років. У такому разі хтось інший прийде й на зміну Ренаті Вольвенд, адже вона моніторить Україну вже значно довше.

А сьогодні у Страсбурзі закривається зимова сесія ПАРЄ. Однією з провідних тем, яку розглядали в цьому сезоні європейські депутати, став скандал навколо пандемії «свинячого грипу». На публічних слуханнях, присвячених цьому питанню, депутати ПАРЄ дійшли висновку, що лікарі із Всесвітньої організації охорони здоров’я змовилися з фармацевтами і штучно роздули небезпеку грипу вірусу Н1N1, який насправді є «грипом середнього ступеня і не становить критично більшої загрози, ніж звичайний сезонний грип». Нажилися на цьому передусім фармацевтичні компанії, виробники «чудодійних» проти­грипозних ліків та вакцин. А втратили — держави і звичайні люди. Адже, згідно з даними, які під час слухань навів їх ініціатор, німецький парламентарій Вольфганг Водарг, загалом у світі на боротьбу зі «свинячою» епідемією було витрачено близько 18 мільярдів доларів.

Представники ВООЗ, природно, ці звинувачення категорично спростували. За словами спеціального радника генерального директора організації Кейдзі Фукуди, новий вірус є надзвичайно небезпечним, а швидкість його поширення у світі була разюче стрімкою. «За вісім тижнів вірус охопив 120 країн — це безпрецедентні темпи», — наголосив Фукуда, попередивши, що пандемія «свинячого грипу» ще не завершилася.

Однак у ПАРЄ йому не надто повірили: сесія постановила, що розслідування можливої фальсифікації пандемічної загрози триватиме.

Серед інших питань, порушених під час зимової сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, була проблема свободи ЗМІ. Заслухавши доповідь «Повага до свободи медіа», ПАРЄ ухвалила рекомендації, підготовлені депутатом від Великої Британії Ендрю Макінтошем. У них зазначено, що з 2007 року в Європі було вбито щонайменше 20 журналістів. Росія, де за цей час загинуло 14 журналістів, так і не змогла завершити розслідування вбивства журналістки Анни Політковської.

Як повідомляє прес–служба ПАРЄ, Асамблея рекомендувала Комітету міністрів Ради Європи переглянути національні законодавства та практику для того, щоб переконатися, що спрямовані на боротьбу з тероризмом заходи повною мірою співвідносяться зі свободою ЗМІ. Також у рекомендаціях наголошено, що законодавство не має бути використане для перешкоджання критичним коментарям та сатирі у пресі, а уряди повинні забезпечити справедливий та рівний доступ усіх політичних партій та кандидатів до ЗМІ в передвиборчий період.

 

ДО РЕЧІ

Народний депутат України, член делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи Сергій Головатий став представником ПАРЄ у Венеціанській комісії. Як повідомляє УНІАН із посиланням на самого Головатого, таке рішення ухвалив юридичний комітет ПАРЄ. Посада представника ПАРЄ у Венеціанській комісії створена для координації роботи двох інституцій.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>