Після «першої кулі» не закушують

29.01.2010

Учора на позачерговій сесії Верховна Рада таки ухвалила рішення про відставку міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. За постанову №6003, внесену «регіоналом» Олександром Лавриновичем, проголосував 231 народний депутат. Луценко поплатився посадою через недавній інцидент на поліграфкомбінаті «Україна», коли його бійці брали участь у штурмі підприємства, яке утримували депутати–«регіонали». Окрім того, «сині» висунули лідерові «Народної самооборони» інші претензії: незаконну агітацію за Юлію Тимошенко, перешкоджання громадянам в участі у виборах. Щодо останнього, то йдеться про перевірку органами МВС заяв виборців, які хотіли голосувати вдома («регіоналка» Ганна Герман у виступі в парламенті навела приклад, коли одна хвора жінка на Доннеччині померла після такого «наскоку» міліції).

«За» звільнення Луценка проголосували: 171 «регіонал» (уся фракція, крім Акімової), 1 БЮТівець (Григорій Омельченко), 11 «нашоукраїнців» (Білозір, Бут, Давиденко, Кріль, Кульчинський, Оробець, Петьовка, Плющ, Тополов, Шкутяк, Петро Ющенко), 27 комуністів, 20 членів Блоку Литвина (крім самого спікера), двоє позафракційних (Богословська та Рибаков).

Видно, що голосування значною мірою залежало від групи «Єдиний центр» — саме голоси прибічників Віктора Балоги виявилися «золотою акцією». У Петра Ющенка свої стосунки з Луценком: його брат–Президент ще місяць тому вимагав відставки глави МВС. Натомість у фракції Блоку Тимошенко, котра підтримує Луценка як свого союзника, обурюються тим, що на бік «регіоналів» перейшла фракція Литвина. БЮТівець Сергій Міщенко зазначає: одна справа — коли учасник коаліції розходиться з рештою коаліціянтів у якихось тактичних питаннях, і зовсім інше — коли Блок Литвина голосує за відставку члена уряду, призначеного коаліцією. БЮТівці натякають на те, що «литвинівців» і комуністів просто «купили». А лідери Блоку Литвина, до речі, так і не розповіли журналістам про мотиви, які спонукали фракцію «завалити» Луценка.

Утім насправді лідер «Народної самооборони» вистояв і вже втретє очолив міліцейське відомство. У Кабінеті Міністрів, який отримує консультації від спритних юристів БЮТ, швидко знайшли спосіб, як залишити Луценка на чолі міністерства. На екстреному засіданні уряд призначив Юрія Віталійовича додатковим першим заступником міністра внутрішніх справ і поклав на нього функцію виконувача обов’язків міністра.

Юрій Луценко вважає, що «регіонали» через його відставку прагнуть дестабілізувати ситуацію в країні перед другим туром виборів і згадує фільм «Холодне літо 53–го», де «банда хотіла «грохнути» міліціонера й захопити село». «На жаль, «регіонали» погано дивляться кіно, бо з першої кулі дільничного там не вбили», — каже глава МВС. Отож він працюватиме надалі й має на меті забезпечити спокійну атмосферу під час другого туру.

Водночас легітимність «воскресіння» Луценка викликає чимало питань. «По–перше, його звільнили із формулюванням, що він порушив закон, — зазначив у коментарі «УМ» депутат Григорій Омельченко. — Якщо в демократичній країні звільняють «силовика», якщо парламент висловив йому політичну недовіру, — він не повинен лізти назад. По–друге, у МВС уже була зайнятою посада першого заступника міністра. Хтось із перших «замів» мав виконувати обов’язки. Навіщо було йти на порушення закону? На Україну знову дивитимуться так, як після відомого інциденту з Луценком у франкфуртському аеропорту».

У свою чергу, заступник голови секретаріату Президента, представник глави держави у Верховній Раді Ігор Попов навів інший аргумент, чому нове призначення Луценка є незаконним. За його словами, згідно із законом про Кабмін, подання на призначення перших заступників міністрів вносять винятково чинні міністри.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховна Рада на вчорашній позачерговій сесії також прийняла за основу проект змін до закону про вибори Президента. За те, щоб зняти кворум для рішень виборчих комісій, у першому читанні проголосувало 226 депутатів. Ініціативу «Регіонів» підтримала мінімальна більшість.

Проект про заборону голосування «на дому» без додаткових довідок, унесений БЮТ, набрав лише 199 голосів. Тут «тимошенківців» знову не підтримав Блок Литвина.

Фракція «Регіонів» при цьому звинуватила в намірах маніпулювати виборами БЮТ. Депутатка Олена Лукаш показала документ, який нібито є стенограмою засідання донецького штабу Блоку Тимошенко, — йдеться про те, ніби «тимошенківці» мають намір зривати кворум у дільничних комісіях, відмовлятися від транспортування виборчої документації, масово писати заяви про фальсифікації голосування після навмисного вкидання в урни фальшивих бюлетенів тощо.

Натомість на вимогу БЮТ парламент 198 голосами створив слідчу комісію з питань перевірки законності передачі в оренду Віктору Януковичу урядової резиденції «Межигір’я».