62 «лимони» забрали — півтора мільярда пообіцяли

28.01.2010

Документ, який Юлія Тимошенко підписала позавчора під час візиту на Вінниччину, офіційно іменується угодою щодо регіонального розвитку області. З іншого боку підписи поставили голова облдержадміністрації Олександр Домбровський, голова облради Григорій Заболотний та мер Вінниці Володимир Гройсман.

Термін дії угоди — п’ять років. Упродовж цього періоду в інфраструктуру Вінниччини планується інвестувати понад три мільярди гривень у чотирьох пріоритетних напрямах — ресурсо– та енергозбереження, модернізація закладів освіти, соціальної та туристичної рекреаційної сфери, удосконалення агропромислового комплексу на основі інноваційних технологій, а також розвиток прикордонного співробітництва з Молдовою. Попередня вартість усіх «розвиваючих» заходів — три мільярди гривень, які залучатимуться з різних джерел, причому левову частку — понад 1,6 мільярда — обіцяє виділити уряд.

Але що стосується перспектив реального виконання угоди, то до них у Вінниці багато хто ставиться скептично, — надто вже вона нагадує передвиборні обіцянки. Варто нагадати, що в першому турі президентських виборів за Тимошенко проголосували 46,9% виборців регіону. Це другий результат в Україні, тому для неї важливо не втратити прихильників.

Більше того: це ті передвиборчі обіцянки, які зазвичай не виконуються через брак фінансових ресурсів. Досить згадати, що не минуло й місяця, як із казначейських рахунків органів місцевого самоврядування Вінниччини центральна влада забрала 62 мільйони. І їх ніхто не повертає, хоча це зробити було б набагато легше, ніж знайти додаткових 1,6 мільярда в дірявому бюджеті країни.

Зрештою, за логікою, будь–який договір передбачає обов’язковість виконання обома сторонами, а також санкції за його невиконання. І якщо Кабмін (скажімо, через зміну Прем’єра) раптом перестане виконувати ті чи інші пункти взятих на себе зобов’язань, то що залишиться обласній раді — подавати на нього в суд?