Донецькі так і пруть — до чемпіонства

28.01.2010
Донецькі так і пруть — до чемпіонства

Віктор Дідух упевнений, що допоможе «Донбасу» піднятися на верхні щаблі турнірної таблиці. (Фото автора.)

Клубний чемпіонат України серед чоловічих команд суперліги перетнув екватор. Матчі третього кола найсильніші вітчизняні клуби зіграли минулих вихідних у спортивному комплексі «Грета» у Дружківці, що на Донеччині. Саме в цьому місті базуються дві команди елітного дивізіону — срібний призер минулого чемпіонату «Промкріплення» та дебютант першості «Грета».

 

Склад — європейський, графік — чемпіонський

Два стартові кола, що відбулися в Донецьку й Чернівцях, без втрат пройшов лише чинний чемпіон України — «Норд». Донецькі «малі» тенісисти не розчарували своїх прихильників і цього разу: сім перемог у семи матчах, причому всі «під нуль». Успіх лідера був прогнозований, адже за підбором гравців «Норд» на голову переважає суперників.

Наразі «Норд» чи не єдиний вітчизняний клуб, який може дозволити собі «розкіш» утримувати у складі гравців європейського чи навіть світового рівня. Китаєць Ян Це, росіянин Максим Максимов, а також два українці — молодий і перспективний Дмитро Писар та досвідчений Олег Філенко — буквально змітають зі свого шляху конкурентів. 21 перемога й жодної поразки — графік суперчемпіонський.

Утім такі показники лідера — свідчення не лише його сили, а й слабкості решти клубів, які не можуть ані скласти «Норду» конкуренції в чемпіонаті, ані навіть дати бій у якомусь одному матчі. Тож навряд чи щось завадить підопічним Віктора Петришина черговий раз приміряти національне «золото». Колектив вочевидь переріс рівень вітчизняної суперліги й може вирішувати серйозні завдання на європейській арені.

Чи пасує «срібло» «Пас–авто»?

Зате очікується справжня «бійня» за срібні медалі. «Енергія» з Полтави, яка досі одноосібно посідала другу сходинку турнірної таблиці, в третьому колі недорахувалася очок, поступившись аж тричі — «Норду», чернігівському «Пас–авто» та «Донбасу» з Волновахи. Осічкою полтавців скористався «Пас–авто» — чернігівський спортклуб програв лише лідеру й наблизився до «Енергії» на відстань одного пункту. Певно, між цими двома колективами й розгорнеться боротьба за друге місце.

До речі, тенісиста «Пас–авто» Валерія Мельника фахівці назвали одним із найкращих гравців третього кола. Хоча й Віктор Єфимов зіграв надійно, та й Вадим Лунєгов у вирішальну хвилину не підвів. У принциповому матчі зі ще однією командою з Полтави, ПНТУ, за рахунку 3:3 саме власник клубу Лунєгов у вирішальній зустрічі переміг Андрія Черменського, здобувши для чернігівців переможне очко.

Солідний очковий відрив від найближчого переслідувача, а тим більше від аутсайдерів ліги, дозволяє ПНТУ та «Греті» спокійно почуватися в середині турнірної таблиці. Боротьбу за медалі, принаймні в цьому сезоні, згадані команди не вестимуть, але й від зони вильоту вони вже відірвалися далеко. Спокій цих клубів може порушити хіба що бронзовий призер минулого чемпіонату — «Донбас». Команда Івана Ніколаєва після провального другого кола (програла всі матчі) в міжсезоння підсилилася Віктором Дідухом, який до цього виступав у Чехії. Клуб із Волновахи хоча й поступився «Норду» (0:4), «Пас–авто»(2:4) і «Греті» (2:4), проте здобув важливі перемоги над «Енергією» (4:2), ПНТУ (4:0) та обома аутсайдерами суперліги. Тож «Донбас» покинув небезпечну зону вильоту.

Попереду ще два кола, і в разі стабільної гри лідерів, Віктора Дідуха та Іллі Барболіна, а також досвідченого майстра малої ракетки Олександра Левадного, «Донбас» може розраховувати на четверту позицію.

Навіть дві перемоги над «Альфа–Аеротур–сервісом» (4:1) та «Гретою» (4:2) не дозволили срібному призеру 2009 року, «Промкріпленню», піднятися в турнірній таблиці з сьомого місця. Очевидно, саме дружківцям у компанії з чернівецькою командою «Альфа–Аеротур–сервіс», яка в третьому колі не здобула жодної перемоги, доведеться залишити елітний дивізіон.

Дефіцит майстрів у суперлізі

Після того, як тенісисти української топ–десятки — Олександр Дідух, Коу Лей, Іван Катков, Ярослав Жмуденко, Віталій Левшин, Євген Прищепа, Денис Калачевський — перебралися до європейських клубів, рівень чемпіонату України відчутно знизився. Аби турнір був цікавим, потрібно хоча б три–чотири команди рівня донецького «Норду», вважають фахівці. Тоді й інтрига зберігатиметься до останнього туру, і молоді тенісисти з інших колективів зможуть рости та шліфувати майстерність у двобоях із сильними гравцями.

Наразі ж в Україні гравців високого класу катастрофічно не вистачає навіть для вісімки команд суперліги. Доводиться констатувати, що вітчизняний настільний теніс на клубному рівні переживає не найкращі часи.

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга.

Турнірне становище: «Норд» — 42, «Енергія» — 36, «Пас–авто» — 35, ПНТУ — 31, «Грета» — 31, «Донбас» — 28, «Промкріплення» — 26, «Альфа–Аеротур–сервіс» — 23.