«Панські» класи

26.01.2010

У будівлі колишнього панського маєтку Младзяновських довелося вчитися не одному поколінню школярів села Тинного, що в Сарненському районі Рівненщини. Втім лише здалеку це приміщення мало вигляд «панського». А насправді було тісним та аварійним. Місцева влада неодноразово зверталася і до обласного кервництва, і до найвищих посадовців. Однак коштів на будівництво Тиннівської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів у держави не знаходилося ні за радянських часів, ні за незалежної України. А село тим часом розросталося — нині тут мешкає понад 4,5 тисячі жителів, а в минулому році до першого класу пішла 101 дитина. До речі, у Тинному є ще один освітній заклад — І–ІІ ступенів. Тож усього в селі налічується 1100 учнів.

«Діти навчалися в кілька змін, мусили повертатися додому аж після восьмої вечора, — розповідає директор школи Любов Шутько. — Ката­строфічно бракувало навчальних кабінетів. Тож початкову школу було облаштовано в приміщенні дитячого садка. Але й це не надто зарадило ситуації. Головне ж — постійне занепокоєння, адже будівля школи є аварійною. Про комфортне налагодження освітнього процесу за таких умов зайве було й говорити». Голова Рівненської облдержадміністрації Віктор Матчук теж був переконаний у необхідності будівництва нової школи: «Ті умови, які були запропоновані дітям для навчання, не те що не відповідали формально ніяким нормам Міністерства освіти, а вони й не відповідали простим правилам безпеки».

Фінансувати будівництво нової школи взялася обласна влада. З обласного бюджету на початок будівельних робіт виділили 2 мільйони гривень, і в листопаді 2008 року було закладено перший камінь у фундамент новобудови. Далі будівельників у Тинному чекали відсутність фінансування зі стабілізаційного фонду у вересні 2009 року, хронічне недоотримання коштів із держбюджету та блокування коштів на рахунках казначейства перед Новим роком.

Зрештою будівництво першої черги школи на 646 учнівських місць було завершене вже після новорічних свят і обійшлося майже в 20 мільйонів гривень.

«У цінах 2009 року потрібно ще 9 мільйонів гривень, щоб добудувати другу чергу школи, але наголошую, що це в цінах 2009 року! Адже в нас зараз інколи буває так, що за кілька місяців ціни можуть змінитися. Поки що 9 мільйонів гривень вистачить», — переконував Віктор Матчук на відкритті школи мешканців Тинного.