Третя графа

26.01.2010

Як і Арсеній Яценюк та Анатолій Гриценко, Віктор Ющенко в другому турі виборів голосуватиме і проти Тимошенко, і проти Януковича. «Моя «галочка» буде стояти в третій колонці — «не підтримую жодного з кандидатів». Але це моя приватна думка», — заявив чинний Президент у п’ятницю ввечері в ефірі програми «Велика політика» телеканалу «Інтер». При цьому глава держави ще раз закликав співгромадян прийти 7 лютого на дільниці.

Навіть попри те, що В. Ю. — на відміну від своїх виступів перед виборами — не вдавався до образливої критики на адресу глави уряду, Юлія Тимошенко відреагувала на виступ Президента швидко й різко. «Гасло Віктора Андрійовича: «голосуйте проти всіх або не ходіть на вибори, бо два кандидати однакові» — це найбрутальніша, найцинічніша технологія, яка, по суті, є зрадою України», — сказала лідерка БЮТ у суботу під час робочої поїздки в селище Буча Київської області. Тимошенко нагадала, що підтримала Ющенка на виборах–2004 і стояла тоді поруч із ним на Майдані. Тепер вона просить людей «не сприймати технологію голосування проти всіх або непохід на вибори, про що Президент країни буде зараз проголошувати по всіх каналах телебачення».

Такі висновки Юлії Тимошенко є пересмикуванням — це вже оцінка голови центрального виконкому партії «Наша Україна» Романа Безсмертного. За його словами, «Президент наголосив на тому, що необхідно прийти на дільниці, а по–друге, проголосувати за одного з кандидатів або в інший спосіб висловити своє волевиявлення». Тобто лідерка БЮТ знову обманює електорат, коли приписує Президентові слова, яких він не казав, із закликами бойкотувати другий тур та голосувати проти обох.

«Вибори — це не тільки право, а й обов’язок та відповідальність кожного громадянина за зроблений вибір», — водночас уточнив Безсмертний. В ефірі «5–го каналу» він додав: позиція «Нашої України» аналогічна висловленій Президентом.

Цікаво, що чиновники «президентської вертикалі» визначаються не синхронно з «лінією партії». Так, глава Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков на персональному сайті розмістив заяву про те, що підтримає в другому турі Юлію Тимошенко (Авакову «дивно чути заяви політиків про те, ніби в другому турі виборів вибору немає», а голосуватиме пан Арсен «на захист тих демократичних цінностей, за які ми боролися, і тут нам із Тимошенко по дорозі»).

У свою чергу керівник Одеської обладміністрації Микола Сердюк учора на брифінгу поінформував, що має намір підтримати Віктора Януковича.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
Тимошенко обіцяє продовжувати політику Ющенка ще інтенсивніше

Юлія Тимошенко продовжує привертати на свій бік націонал–демократичний електорат гучними заявами. «Я зроблю все для того, щоб ті кандидати в президенти, які не отримали достатньої кількості голосів, за яких ви голосували, я зроблю так, щоб все те, що вони пропонували вам, державі, було втілено в життя», — заявила лідерка БЮТ позавчора в місті Золотоноша Черкаської області перед врученням держактів на земельні ділянки. «Я знаю, що частина з вас голосувала за Ющенка — за зміцнення нашої незалежності та національної самоідентичності. Я буду цю лінію проводити ще більш інтенсивно, тому що я просто не бачу свого життя без служіння країні», — запевнила Тимошенко.

А у п’ятницю у Львові в рамках святкування Дня Соборності України вона ще раз закликала до єдності й запевнила: «Якби я жила в 1918—1919 роках, я обов’язково була б серед Січових стрільців, бо там була справжня боротьба за волю і славу України».

Також ЮВТ наголосила, що на території України не можуть перебувати війська іноземних держав.