Усі вільні! На тиждень

23.01.2010

Парламент пішов на канікули, вчора Голова Верховної Ради Володимир Литвин оголосив про завершення сесії. Нова, VI, сесія почнеться 2 лютого. Але лише формально, бо перший тиждень депутати працюватимуть у комітетах і фракціях, а на пленарне засідання зберуться вже після другого туру президентських виборів.

Закриття сесії відбувалося без фракції БЮТ. «Тимошенківці» покинули зал, протестуючи проти того, що спікер не вніс до порядку денного проект змін до закону про вибори Президента та постанову про створення тимчасової слідчої комісії щодо резиденції «Межигір’я». «Законні вимоги нашої фракції грубо ігноруються. Ми не бачимо сенсу брати участь у засіданні», — заявив БЮТівець Андрій Кожем’якін.

Перш ніж послухати гімн, Рада ухвалила два рішення: закон про внесення змін до міграційного законодавства — за основу (проект пропонує заборонити в’їзд до України іноземцям, які є носіями небезпечної хвороби, які не виконали фінансові зобов’язання перед Україною, які не мають фінансових можливостей для перебування в нашій державі) та законопроект про затвердження програми розвитку первинної медико–санітарної допомоги на засадах сімейної медицини на період до 2011 року — в цілому.

Заключну промову Володимир Литвин висловив сухо та коротко. За його словами, порядок денний передбачав розгляд 1 395 законопроектів, із них прийнято 279 законів, схвалено в першому читанні — 36. Робота комітетів — млява. «Ну, наприклад, Комітет із питань транспорту і зв’язку провів лише одне засідання», — поскаржився спікер. Литвин висловив занепокоєння тим, що досі нема бюджету. На його думку, ухвалення фінансового документа має бути ключовим питанням на початку наступної сесії.

Литвин вважає, що Верховну Раду піддають дискредитації. «Цілком очевидно, що зараз розпочався процес розхитування парламенту з огляду на те, що багато людей будуть «демобілізовані», їм треба буде знайти працевлаштування. А де його знайти, як не у Верховній Раді», — очевидно, Литвин натякав на можливість розпуску ВР. На думку спікера, саме від депутатів залежить те, чи відновить Рада роботу і чи відновить довіру людей.

 

ОЦІНКИ

Руслан Князевич,
народний депутат від «НУНС»:

— Руслане Петровичу, як ви оцінюєте V сесію Верховної Ради?

— Головною завадою для роботи парламенту завжди була політика. Зважаючи на те, що ця сесія припала на час виборчої кампанії, вона була не дуже ефективною. Все, що можна було зробити, зроблено. Було ухвалено понад 200 законів. Це нормальний показник для багатьох європейських парламентів. Мені здається, що для тієї ситуації, в якій перебувала Верховна Рада, це хороший показник.

— Чи запрацює парламент краще на наступній сесії, коли вибори будуть позаду?

— Я переконаний, що, незважаючи на прізвище майбутнього Президента, він матиме підтримку в парламенті. Так об’єктивно складається. Якщо ви згадаєте 2005 рік, у прокучмівському парламенті понад 300 осіб стали підтримувати Віктора Ющенка.

— Але багато хто говорить про те, що більшості не буде і парламент чекатиме розпуск...

— За два роки існування цей парламент уже не раз намагалися розігнати. Але жодного разу це не привело до успіху. Чим більше про це говорять, тим більше я утверджуюся в думці, що ця Верховна Рада пропрацює до кінця каденції.