Вій із криги

21.01.2010
Вій із криги

Життя у цього Чорта буде коротким — до першого тепла. (Фото автора.)

У ці дні на вулицях Черкас можна зустріти Миколу Гоголя, який роз’їжджає в кареті, та коваля Вакулу, який ганяється за Чортом. Такі театралізовані дійства відбуваються у місті з нагоди третього фестивалю льодових скульптур «КриЖталь–2010», організованому мерією та міською «Дирекцією парків».

Цьогоріч він присвячений творчості Миколи Гоголя, котрого черкащани вважають своїм сусідом, оскільки той народився в сусідній Полтавщині. Три дні поспіль, розповіли «УМ» у прес–службі черкаського міського голови, вісім скульпторів з України та Польщі, зокрема, «відомий за минулорічним «КриЖталем» Володимир Толстоп’ятов, а також митці, які брали участь у фестивалях кам’яної та дерев’яної скульптур — Юрій Борщ, Андрій Дацко, гостя з Польщі Анна Расінська та нові учасники фестивалю — Володимир Максименко, Петро Романюк, Сергій Олешко та Артур Мелконян «ліплять» із льоду героїв «Вечорів на хуторі поблизу Диканьки», «Сорочинського ярмарку», «Ревізора» та «Вія». У морозні січневі дні втілені у кризі молодиця Солоха, закоханий Вакула, красуня Оксана, любитель вареників Пацюк, хитрий Дяк та інші, котрі «ожили» в центрі Черкас, викликають у городян теплі посмішки.

Біля гоголівських крижаних героїв настрій кращає не лише в дорослих, а й у дітей. Бо для малечі скульптори витесали з льоду ігровий лабіринт, крижані гірки, стели для «війни» в сніжки. На фестивалі крижаних фігур є зона й для льодових мініатюр.

Серед переможців черкаського фестивалю «КриЖталь» названо львівського скульптора Андрія Дацка, який подарував черкащанам колоритного Дяка. На другому місці — полтавський митець Сергій Олешко за скульптури з гоголівського «Ревізора», на третьому — Анна Расінська з Польщі, котра залишила в Черкасах панянку з «Вія».

До речі, як кажуть засновники свята крижаних скульптур, черкащани вже не трощать фігури з льоду, і це міська влада вважає своїм успіхом, оскільки до народу таки дійшли заклики шанувати творчість і холодну красу.

Гоголівські герої стоятимуть у центрі Черкас доти, доки не розтануть. А поки що біля них завжди — маса народу.