А де ж гроші героїням?

21.01.2010

У Донецькій області із 127 жінок, яким у 2009 році Указом Президента України присвоєно звання «Мати — героїня», тільки 29 отримали згідно із законом належну премію в розмірі 6690 гривень. Решта багатодітних мам чекають її досі. Причому не тільки на Донеччині, а й в інших регіонах України...

51–річна Тетяна Сидорчук із Макіївки виховує шістьох дітей. У травні минулого року їй присвоїли звання «Мати–героїня». Вона навіть з’їздила до столиці, де в урочистій обстановці її з почестями привітали. А ось установленої премії жінка так і не дочекалася. «Зараз моєму старшому синові 27 років, а молодшій доньці — дванадцять, — розповідає Тетяна Сидорчук. — Як і більшість багатодітних сімей, найбільше грошей витрачаємо на продукти харчування та одяг. Останнім часом змушені суттєво заощаджувати. Справа в тому, що через кризу мого чоловіка скоротили, а я торік вийшла на пенсію, отримую трохи більше тисячі гривень. Хоча старші діти працюють, у сім’ї немає зайвої копійки. Тож премія стала б непоганою підмогою».

Така сама проблема й у 42–річної На­дії Фролової, матері дев’яти дітей, з Єнакієвого. У 2009 році їй також присвоєно звання «Мати — героїня». «Я перебувала в декретній відпустці, — ділиться жінка, — підприємство, де працювала, ліквідували, а мене скоротили. Отож із 1997 року я не працюю. У нашій сім’ї практично всі зароблені гроші йдуть на дітей, особливо на школярів та студентів, які, до речі, в інституті навчаються за контрактом». А в родині, де наймолодшому з дітей лише шість років, працює тільки батько...

Як розповіла Марина Кучуріна, голов­ний спеціаліст відділу у справах сім’ї та молоді, гендерної рівності Донецької обласної держадміністрації, у листі з Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту їм повідомили, що невиплата премій спричинена браком коштів у бюджеті. Тим 29 матерям–героїням, яким все ж пощастило отримати гроші, премії виплачено зі стабілізаційного фонду. Решті жінок їх обіцяють не раніше середини весни.

 

ДОВІДКА «УМ»

Указ про надання одноразової винагороди жінкам, яким присвоєне почесне звання України «Мати–героїня», Президент України Віктор Ющенко підписав у 2007 році. Згідно з документом, винагорода виплачується всім жінкам, яким присвоєне це почесне звання, в десятиразовому розмірі прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (у 2009 році сума цієї допомоги становила 6690 грн.). Торік звання «Мати–героїня» отримали більше 13 тисяч жінок. Загалом за період з 2004 по 2009 рік почесне звання України «Мати–героїня» присвоєно 18205 багатодітним жінкам.