НОВИНИ ПЛЮС

21.01.2010

Росія створила новий федеральний округ

Президент Росії Дмитро Медведєв ухвалив рішення про створення Північно–Кавказького федерального округу (ПКФО). На посаду повноважного представника Президента РФ в окрузі і водночас заступника голови уряду Росії призначено Олександра Хлопоніна. До нового федерального округу з центром у П’ятигорську ввійшли республіки Дагестан, Інгушетія, Кабардино–Балкарія, Карачаєво–Черкесія, Північна Осетія, Чеченська Республіка та Ставропольський край.

Сейм Литви вимагає від РФ компенсацію

Сейм Литви без поправок ухвалив резолюцію, якою зобов’язав уряд країни офіційно звернутися до Росії як до правонаступниці СРСР із вимогою виплатити компенсації сім’ям загиблих і тих, що отримали поранення під час січневих подій 1991 року у Вільнюсі. У документі, адресованому російському уряду, пропонується закрити питання компенсацій до січня 2011 року, коли в Литві відзначатимуть 20–ту річницю трагічних подій. У 2007 році депутатам сейму вже пропонували розглянути такий документ, але тоді більшість парламентаріїв проголосували «проти».

Нову Єврокомісію оберуть пізніше

Через відкликання кандидата у комісари від Болгарії Європарламент відклав голосування за новий склад Єврокомісії. Як повідомляє УНІАН, про це йдеться у заяві президента Європарламенту Єжи Бузека щодо рішення кандидата на посаду комісара ЄС від Болгарії Румяни Желєвої відкликати свою кандидатуру.

Стрілянина у США

В американському штаті Вірджинія, неподалік міста Лінчбург, невідомий застрелив вісьмох людей. Злочинцю вдалося зникнути з місця події.

Пам’ятник Туркменбаші демонтують

Влада Туркменії вирішила демонтувати «Арку нейтралітету», яку увінчує 12–метрова позолочена статуя екс–президента Сапармурата Ніязова. Демонтаж споруди намічено провести в березні. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, розпорядження про знесення пам’ятника, який побудували в центрі Ашгабада в 1998 році, дав нинішній президент Турк­менії Гурбангули Бердимухамедов. За попередніми підрахунками, вартість демонтажу становитиме близько 220 мільйонів доларів.

На Гаїті знову землетрус

У Республіці Гаїті знову стався землетрус, цього разу потужністю 6,1 бала за шкалою Ріхтера. Тим часом влада Гаїті оголосила про кількість загиблих під час руйнівного землетрусу 12 січня — станом на вчора йшлося про 75 тисяч жертв. Як заявив президент Венесуели Уго Чавес, це стихійне лихо стало «результатом випробувань сейсмічної зброї, проведених ВМФ США». На думку Чавеса, мета США — «руйнування Ірану за допомогою серії землетрусів, покликаних повалити ісламський режим».

Ніцца повернула Росії церкву

Суд Ніцци визнав Росію власником міського Свято–Миколаївського православного собору. Як повідомляє РІА «Новості», ця церква є найбільшим російським православним храмом за кордоном. Російська Федерація оголошена власником і землі, і будівлі, і всього майна собору. Раніше на храм претендувала православна асоціація Ніцци, чий президент Жан Гейт є настоятелем собору.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>