772 кроки назустріч

21.01.2010

«Демократії захотілося?! Зараз я, с..., тобі демагогію влаштую!» — кричав важливий начальник московської міліції, «припечатуючи» головою об стіну молодого російського правозахисника. Інші присутні при цій «розмові» у міліцейському відділку правоохоронці делікатно відвернулися, щоб потім заявити: нічого такого не бачили, ніхто нікого не бив. Як розповідає у своєму блозі на сайті радіо «Ехо Москви» член політради опозиційного Об’єднаного демократичного руху «Солідарність» Ілья Яшин, так завершився вечір Водохреща для 32 учасників акції пам’яті убитих рік тому адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової.

19 січня 2009 року 34–річного Маркелова, який був відомий участю в резонансних справах — зокрема щодо вбивства Анни Політковської, нападів на антифашистів і мігрантів тощо — застрелили відразу після його прес–конференції. Адвокат відстоював інтереси родини 8–річної чеченської дівчинки Ельзи Кунгаєвої, вбитої екс–полковником російської армії Юрієм Будановим, і скликав журналістів, щоб оприлюднити свою думку щодо дострокового звільнення Буданова. По завершенні прес–конференції до Маркелова підбіг чоловік і відкрив прицільний вогонь із пістолета. Разом з адвокатом загинула 25–річна російська журналістка, уродженка Сева­стополя Настя Бабуріна.

Про намір пом’янути загиблих жалобною ходою представники російської опозиції повідомили московську мерію заздалегідь. Отримати дозвіл на проведення акції вдалося не одразу, але зрештою мерія дала «добро» на пікети на початку Петровського бульвару і біля пам’ятника Грибоєдову на Чистих прудах.

Як пише Gazeta.ru, цей жалобний і водночас антифашистський мітинг став чи не найбільш велелюдним за останні кілька років — на Петровському бульварі зібралося близько тисячі людей, серед яких було дуже багато молоді. У міліції наводять уп’ятеро меншу цифру. Водночас, за даними агенції «Інтерфакс» із джерел у ГУВС Москви, для охорони мітингу були задіяні 772 правоохоронці. За попередньою домовленістю всі учасники акції, серед яких було чимало відомих опозиційних політиків, прийшли без жодних політичних гасел чи партійної символіки.

Як і було узгоджено з владою, учасники акції пройшли до Чистих прудів, де о 20.00 був запланований другий пікет. Але його початок значно затягнувся, оскільки міліція, оточивши площу, встановила тільки дві рамки металошукачів (у Росії це — необхідний атрибут публічних зібрань). Перед ними одразу утворилася велика черга, і група молодих антифашистів, не стримавшись, спробувала прорватися через міліцейський кордон. За іншою версією, правоохоронці зумисне спровокували заворушення. У міліції стверджують протилежне, звинувачуючи у провокаціях та «антизаконних діях» самих пікетників.

Почалася штовханина, яка завершилася вже традиційними для опозиційних акцій у Росії побиттями та арештами. 32 учасників мітингу бійці спецзагону міліції кинули в автобуси і відвезли у відділок, де, за їхніми свідченнями, били і вимагали підписати протокол про затримання. Через кілька годин після втручання правозахисників затриманих відпустили.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>