Які послуги — така й плата

20.01.2010
Які послуги — така й плата

У скромній Петриківці назріває справжня комунальна війна. (Фото з сайту sez.hiblogger.net.)

Комунальні пристрасті зазвичай притаманні містам. А тут — скромна Петриківка, яка славиться на весь світ своїми народними ремеслами. На комунальному фронті тут теж було донедавна спокійно. Точніше, не спокійно, бо навряд чи знайдеш населений пункт, де б цих проблем не існувало. От тільки збурювачів спокою не знаходилося. Бо рідко хто здатен боротися з комунальною системою кваліфіковано, зі знанням справи.

На біду місцевих комунальних начальників, не так давно до Петриківки з іншого райцентру Дніпропетровщини — Солоного — перебралася Алла Мотузко, яка свого часу закінчила Харківський інститут комунального господарства і мала чималий досвід роботи на чолі домоуправління. І ледь освоївшись на новій території, взялася ретельно з’ясовувати комунальні питання. Але все виходило за принципом: немов риба об лід. Зрештою, Алла Федорівна пересвідчилася, що навіть на рівні Дніпропетровської області вирішити це питання неможливо. Отож звернулася до нашої газети, яку називає своєю найулюбленішою, мов до останньої надії.

Після того, як начальник районного комунального підприємства «Комунальник» Дмитро Можний подав до Дніпропетровського окружного адміністративного суду позов на Петриківську, Курилівську селищні та Чаплинську сільську ради з вимогою погашення «Комунальнику» витрат за надані населенню послуги, у райцентрі збурилися неабиякі пристрасті. Адже тариф на водопостачання зріс відразу на 8,08 гривні за кубічний метр, себто, більше ніж утричі.

Пан Можний мотивує підняття тарифів тим, що вони не змінювалися роками, коли зростали ціни на бензин, дизельне пальне, електроенергію, ремонт устаткування та мінімальна заробітна плата. Проте тут варто зважити на один факт: нові тарифи у Петриківці ввели з 1 березня 2009 року — зокрема, на водопостачання 3,82 грн. за куб. метр, водовідведення — 2,29 грн. А вже 14 травня запропонували нові — більш ніж утричі вищі. Тоді як постанова Кабінету Міністрів України № 959 від 12 липня 2006 року «Про затвердження порядку формування тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення» зобов’язує здійснювати калькуляцію собівартості таких послуг із розрахунку на один рік.

Алла Мотузко запевняє, що після такого підвищення тарифів заробітна плата працівників «Комунальника» буде вищою, аніж у міністрів. А члени очолюваної нею тимчасової комісії обійшли 194 квартири багатоквартирних будинків та 20 приватних будинків і теж почерпнули вельми показові факти. Зокрема, 96 відсотків населення мають лічильники води, а 99 відсотків оплачують комунальні послуги вчасно. Отож за рік мешканці Петриківки спожили 12300 кубометрів води, тоді як Державній інспекції з контролю за цінами РКП «Комунальник» повідомило про... 23100, себто, реальну цифру завищило майже на 90 відсотків. І це — тільки по райцентру.

Прискіпливі активісти спів­ставили ціни з іншими районами області і пересвідчилися, що в Петриківці вони незрівнянно вищі. Навіть у Солоному водопостачання для споживачів обходиться у 7,02 гривні за кубометр при тому, що вода там подається на відстань 20 кілометрів із Дніпра через потужну насосну станцію, фільтрувальні установки, хлораторні тощо. Тоді як у Петриківці центральна свердловина розташована на відстані один кілометр. Подібна незбагненність — і з тарифами на послуги з утримання будинків, і з постачання електроенергії...

Коли цей матеріал був підготовлений до друку, я зателефонував Аллі Мотузко. На тому кінці почув розпач — їхнє звернення до Генеральної прокуратури з приводу комунального безладу на Петриківщині опинилося у... районній прокуратурі, куди вони вже й скаржитися втомилися. Справді, куди не кинь — там і клин...

P.S. Цей матеріал «УМ» просить вважати офіційним запитом до органів прокуратури та надати відповідь у визначені законодавством терміни.