Пекло на Карибах

20.01.2010
Пекло на Карибах

Цій жінці пощастило — дісталася «гуманітарка». (Фото Рейтер.)

На Гаїті триває боротьба за виживання тих, хто врятувався від загибелі під час найпотужнішого в історії острова землетрусу. Невелика бідна країна в Карибському морі вже більше тижня залишається в центрі уваги всього світу: люди й держави продовжують збирати гроші для постраждалої республіки, а жадібна до кривавих подробиць преса — публікувати моторошні репортажі з епіцентру стихійної та гуманітарної катастроф.

 

Після землетрусу прийдуть зомбі?

43 рятувальні бригади, до яких входять близько двох тисяч фахівців із різних куточків світу, працюють без упину, розбираючи завали. Але надії знайти під ними когось живого залишається все менше. Хоча дива трапляються. У понеділок рятувальники відкопали під зруйнованим будинком живе й фактично не ушкоджене подружжя, напередодні — витягли з–під купи бетону півторарічну дівчинку.

Але рятують у кращому разі десятки, а відтепер рахунок, швидше за все, піде на одиниці. А загибли — тисячі. «Ми вже зібрали близько 50 тисяч тіл, а загальна кількість жертв буде не меншою ніж 200 тисяч. Хоча точних цифр ми вже ніколи не дізнаємося», — сказав у коментарі агенції «Рейтер» міністр внутрішніх справ Гаїті Поль Антуан Б’єн–Аїме. Пан міністр мав на увазі, що складно підрахувати кількість трупів, які купами звозять у братські могили, щоб швидше поховати й не допустити поширення інфекційних хвороб. Такий спосіб поховання страшенно обурює жерців культу вуду, які лякають і без того охоплених панікою гаїтян нашестям зомбі: мовляв, без належних поховальних ритуалів мерці рано чи пізно повстануть із могил.

Українці — живі, Генсек ООН — шокований

Серед тих, хто загинув або наразі вважається зниклим безвісти, є й громадяни інших держав. Переважно це працівники місії ООН і випадкові туристи, хоча є й винятки. Так, ніколи вже не повернеться на батьківщину російський професор Микола Сухомлин, який працював у сусідній Домініканській Республіці, але інколи приїздив читати лекції й у столиці Гаїті Порт–о–Пренсі. Даних про загиблих українців, на щастя, немає. Міністерству закордонних справ удалося встановити зв’язок із трьома громадянами України, які приїхали на Гаїті у службових справах напередодні землетрусу. Як повідомляє прес–служба МЗС, наші співвітчизники перебувають у місті Петьонвіль (неподалік від столиці Порт–о–Пренс), у будинку представника компанії, яка наймала їх на роботу. Стан здоров’я українців задовільний, у них достатньо питної води та продуктів харчування, найближчим часом за сприяння МЗС їх доставлять додому. Раніше з Порт–о–Пренса були евакуйовані 17 українських громадян.

Минулої неділі постраждалий регіон відвідав Генеральний секретар ООН. Вражений побаченим на власні очі, Пан Кі Мун заявив, що карибський землетрус призвів до найгіршої гуманітарної катастрофи за останні кілька десятиріч. Генсек запевнив гаїтян, що вони не залишаться без допомоги. 25 січня у Канаді відбудеться міжнародна конференція щодо ситуації на Гаїті. Не припиняється надходження коштів та пожертв. Днями на відновлення пошкодженої стихією країни 200 мільйонів євро виділив Європейський Союз. Загалом від міжнародної спільноти вже надійшло понад 562 мільйони доларів.

Смерть за їжу і зубну пасту

Тим часом запроваджений у Республіці Гаїті надзвичайний стан продовжено до кінця січня. Країна досі страждає від катастрофічного браку питної води, харчів, ліків. Проблему з доставкою гуманітарних вантажів на острів вдалося так–сяк розв’язати: аеропорт Порт–о–Пренса трохи підрихтували, щоб він був спроможний приймати більше рейсів, а в напіврозваленому під час землетрусу порту запроваджено систему пріоритетного прийому суден із допомогою. Водночас безпосередньо до людей «гуманітарка» часто не доходить — більшість доріг і досі перекриті руїнами, а вулиці в містах іще й завалені трупами. Готові обіди й воду скидають людям із гелікоптерів, але цього замало.

Кореспондент агенції «Ассошіейтед пресс» розповідає, що чи не найбільшою цінністю у зруйнованій столиці Гаїті стала зубна паста: люди змащують нею під носом, щоб хоч якось відбити важкий трупний сморід, який оповив місто.

Шаленіючи від спеки, спраги й розпачу, гаїтяни нападають на вантажівки з допомогою й видирають «пайки» один в одного. У напіврозвалених будівлях «хазяйнують» мародери й грабіжники, які намагаються не потрапляти до рук місцевих мешканців, бо тоді розмова коротка: як пише британська газета «Дейлі мейл», розлючені люди лінчують грабіжників, забиваючи їх камінням або вішаючи на деревах. Інколи поліція сама віддає мародерів на розтерзання натовпу або просто відкриває по них вогонь, оскільки панькатися з кожним окремо не має можливості.

Аби хоч якось підтримати порядок, ООН планує збільшити військовий та поліцейський контингент на Гаїті на 3,5 тисячі осіб, хоча Сполучені Штати Америки ще до того ухвалили рішення направити в постраждалий регіон до 10 тисяч військовослужбовців. Це викликало спротив світової спільноти. Зокрема, Франція звинуватила США в «окупації Гаїті», хоча у Вашингтоні наголошують, що прагнуть лише допомогти. А міжнародна організація «Лікарі без кордонів» заявила, що військові «завертають» з аеропорту Гаїті літаки з життєво необхідною допомогою, аби звільнити місце для своїх армійських рейсів. Утім після втручання ООН цю проблему розв’язано, і літаки гуманітарних рейсів тепер сідають першими. На Гаїті прибула держсекретар США Хілларі Клінтон — вона заявила, що забезпечить ефективний розподіл міжнародної допомоги, що надходить у країну.

* * *

А неподалік тим часом насолоджуються життям багатії: за якихось кілька кілометрів біля берегів Гаїті швартуються круїзні лайнери компанії «Ройял каріббеан». Як повідомляє газета «Гардіан», пасажирам пропонують відпочити й насолодитися коктейлями та барбекю на окремому пляжі, який оточений високим парканом і охороняється озброєними охоронцями…

 

А ТИМ ЧАСОМ…

У понеділок у Гватемалі стався землетрус потужністю до 6 балів за шкалою Ріхтера, з епіцентром поштовхів на тихоокеанському узбережжі неподалік кордону із Сальвадором. Інформації про жертви і руйнування станом на вчора не надходило. Учора потрусило й аргентинську провінцію Сан–Хуан. Підземні поштовхи сягали 5,5 бала і не спричинили помітних руйнувань.

 

ОЦІНКИ

Мешканці Гаїті заслужили на те, що з ними сталося. Принаймні так вважає Патріарх Московський і всієї Русі Кирил. Як повідомляє сайт Newsru.co.il, цю думку глава Російської православної церкви висловив під час зустрічі зі своєю паствою у Казахстані. За словами предстоятеля РПЦ, причиною руйнівного землетрусу на Гаїті стало «моральне падіння жителів острова, які не зуміли створити вільне демократичне суспільство й об’єднати зусилля для допомоги жертвам трагедії». При цьому Кирил навів приклад сусідньої Домініканської Республіки, яка була французькою колонією, але «зуміла після здобуття незалежності реалізувати свій потенціал і досягти певних успіхів». Той факт, що землетрус не зачепив домініканців, а зруйнував саме Гаїті — «країну вбогості, злочинності, голоду, наркоманії й корумпованості», Кирил назвав «волею провидіння».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>