Мені б у небо, до «Аватара»...

19.01.2010
Мені б у небо, до «Аватара»...

Джеймс Камерон із нагородою. (Фото Рейтер.)

Минулої неділі Джеймс Камерон пережив дежа вю. Як і 12 років тому, він тримав в обох руках по статуетці «Золотого глобуса» — за голлівудськими уявленнями, найпрестижнішої кінопремії після «Оскара». Вручає «Глобуси» Асоціація іноземної преси Голлівуду, до якої входять журналісти, які сидять на «фабриці мрій» і пишуть про кіно для іноземних видань.

У 1998–му перемогу в номінаціях «Найкраща режисерська робота» і «Найкращий фільм драматичного жанру» здобув камеронівський «Титанік» — кіно, яке й досі залишається найбільш касовим в історії кінематографа. Красива інопланетна фантазія Камерона «Аватар» не дотягує до цього рекорду 200 із гаком мільйонів доларів, поки що утримуючи в цьому рейтингу другу позицію з касовими зборами в 1,6 мільярда. Навряд чи «Аватару» вдасться побити й інший рекорд «Титаніка» — отримати одразу 11 «Оскарів». Але на 67–й церемонії вручення «Золотих глобусів», яка 17 січня відбулася у Беверлі–Хіллз, історія про планету Пандору знову принесла Джеймсу Камерону нагороди як найкращому режисеру і за найкращий фільм.

Додаткової інтриги церемонії надавало те, що в обох переможних для себе номінаціях Камерон змагався зі своєю колишньою дружиною Кетрін Бігелоу, чий фільм про війну в Іраку «Повелитель бурі» напередодні відзначила своєю премією як найкращу стрічку року Асоціація кінокритиків. Окрім екс–«благовірної», як режисери творцю «Аватара» опонували Квентін Тарантіно за «Безславних виродків», Клінт Іствуд за «Нескореного» та Джейсон Рейтман із фільмом «Мені б у небо», який став лідером за кількістю номінацій. Але з шести потенційних статуеток здобув тільки одну — за найкращий сценарій.

«Золотий глобус» за найкращу чоловічу роль дістався Джеффу Бріджесу, який успішно перевтілився в знедоленого співака кантрі у стрічці «Шалене серце». У номінації «Найкращий актор у комедії» тріумфував Роберт Дауні–молодший — критикам сподобався Шерлок Холмс у його виконанні. А сам фільм Гая Річі про знаменитого сищика, очевидно, сподобався менше — «Шерлок Холмс» не потрапив навіть у номінацію «Найкраща комедія», де приз отримала «Парубоцька вечірка у Вегасі».

Незрівнянна Меріл Стріп була відзначена «Золотим глобусом» за головну жіночу роль у комедії «Джулія і Джулія». Сандра Буллок у цій номінації програла, зате отримала нагороду як найкраща драматична актриса — журі схвально оцінило її гру у стрічці «Невидимий бік». Найкращою актрисою другого плану була визнана маловідома афроамериканка Монік, а у відповідній «чоловічій» номінації «Золотий глобус» забрав Крістоф Вальц («Безславні виродки»).

Серед іншомовних стрічок журі відзначило «Білу стрічку» австрійського режисера Міхаеля Ханеке, а «Глобус» за найкращий анімаційний фільм повезли додому автори мультика «Вгору».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>