НОВИНИ ПЛЮС

16.01.2010

Фінансування виборів

Рівень матеріально–технічного забезпечення роботи виборчих комісій на виборах–2010 є найгіршим за всію історію проведення виборчих кампаній в Україні. Як зазначено у звіті Комітету виборців України, головною причиною цього є недостатнє та невчасне фінансування з держбюджету. Станом на 15 січня було повністю відсутнє фінансування виборів, передбачене у 2010 році, і неповністю профінансовані витрати 2009–го.

Виборчі суди

Позавчора Київський апеляційний адміністративний суд повністю задовольнив позов Віктора Ющенка до Центральної виборчої комісії. Рішенням суду визнано протиправною та скасовано постанову ЦВК від 9 січня про оголошення кандидатові в президенти Ющенку попередження за залучення та використання для виборчої агітації підлеглих йому осіб та ресурсів за місцем роботи.

МВФ повернеться після виборів

Співпраця Міжнародного валютного фонду з Україною відновиться після завершення президентських виборів. Про це позавчора заявив глава МВФ Домінік Стросс–Канн на прес–конференції у Вашингтоні.

Стросс–Канн нагадав, що три місяці тому програма з Україною виконувалася дуже добре, але через політичну напругу і передвиборчі перегони ситуація дещо ускладнилася. Він зазначив, що МВФ продовжує співпрацювати з українською стороною, і, зокрема, завдяки проведеній у грудні роботі Україна здійснила всі зовнішні виплати, у тому числі розрахунки з Росією за природний газ.

Статус грузинських спостерігачів

Президент Грузії Михаїл Саакашвілі заперечив, що грузинські громадяни (а двом тисячам із них ЦВК не надала статусу закордонних спостерігачів) приїхали в Україну для підтримки конкретного кандидата в президенти. «Президент Саакашвілі заявляє, що для Грузії бажана тільки сильна, незалежна і демократична Україна», — сказала вчора його прес–секретар Манана Манджгаладзе, про що інформує «Інтерфакс–Україна».

Газові угоди з Росією

У комітеті Держдуми Росії з міжнародних справ не виключають перегляду газових контрактів між Україною та РФ після виборів Президента України. Як повідомляє УНІАН, про це під час відеомоста Москва–Вашингтон сказав заступник голови комітету Державної думи в міжнародних справах Андрій Клімов. Він зазначив: «Я не виключаю, що сторони повернуться до цієї теми, й ми підпишемо щось більш глибоке й продумане».