На чолі зоря горить

16.01.2010
На чолі зоря горить

Так «вождю» випалювали тавро. (Фото Олени Білозерської.)

Указ Президента Ющенка про ліквідацію пам’яток тоталітаризму багато хто, зокрема столичні чиновники, ігнорує. Зате в народу він знаходить дедалі активнішу підтримку. Переконатися в цьому могли кияни і гості міста, які у четвер увечері проїжджали через станцію столичного метрополітену «Театральна»: посеред лоба встановленої у вестибюлі величезної бронзової голови Леніна «сяяла» п’ятикутна зірка.

Тавро випалила група невідомих молодих націоналістів — вибравшись на риштування, які саме стояли на станції, й попрацювавши над «вождем» запаленою сигнальною шашкою. Це вже друга «атака» на Леніна на «Театральній». Попереднього разу борці з комуністичною спадщиною намагалися повторити подвиг іншого «леніноборця» — Миколи Коханівського, який розбив обличчя статуї Леніна на столичній Бессарабці. Проте «театральний» Ленін виявився з настільки твердого сплаву, що кувалда лише трохи подряпала його металеву лисину.

Саме Микола Коханівський став єдиним, хто прокоментував «зіркову» атаку. Не назвавши імен «нападників», які ховали свої обличчя під каптурами, Коханівський зазначив: «Свою акцію вони присвятили пам’яті сотенного УПА Мирослава Симчича–«Кривоноса», який 65 років тому 15 січня в Карпатах зі своєю сотнею напав на цілу дивізію НКВД. Тоді повстанці знищили майже 500 енкаведистів разом з їх генералом Дергачовим і запобігли депортації до Сибіру українців Закарпаття».

На ранок співробітники метрополітену відполірували голову вождя пролетаріату так, що випаленого сліду «народної любові» на ньому майже не залишилося.