Вибори для «чайників»

16.01.2010
Вибори для «чайників»

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У день виборів виборчі дільниці працюватимуть із 8–ї ранку до 20–ї вечора. Як правило, найбільша явка спостерігається у першій половині дня. Тож, якщо хочеться уникнути черг і натовпів, доцільно йти на дільницю під вечір. Але краще не зволікати, бо можна спізнитися. Після того, як о 20:00 голова комісії зробить на дільниці оголошення про закінчення голосування, правом вибору зможуть скористатися лише ті, хто перебуває всередині, а нових уже не пустять.

Щоб проголосувати, потрібні дві засадничі речі. Перше — документ, який підтверджує громадянство України: паспорт громадянина, паспорт громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка, посвідчення члена екіпажу, військовий квиток, тимчасове посвідчення громадянина України, картка установи виконання покарань або СІЗО. По–друге, громадянин має бути внесений до списку виборців. Це підстава для видачі бюлетеня.

Перед голосуванням усі виборці мали отримати запрошення на вибори. Якщо «листівка» не надійшла — це тривожний сигнал про те, що людину не включено до списків. Найкраще, якщо виборець перевірив себе у списках виборців ще до голосування. Не встигли досі — то час на перевірку є ще сьогодні. Ба, потрапити у список виборців можна навіть у день голосування.

Рішення про включення до списку може прийняти суд, а також сама дільнична комісія. Раніше ДВК могла ухвалювати рішення лише за наявності паспорта або іншого документа, в яких є позначка про реєстрацію у межах конкретної дільниці. Однак Центральна виборча комісія спростила цю процедуру і тепер може вносити виборця в список і за інших обставин. Розпорядження ЦВК не конкретизує ці обставини, тож є побоювання, що на деяких дільницях можуть чинитися спроби фальсифікацій — спритники голосуватимуть у різних місцях.

Загалом, якщо виборець має паспорт і в ньому є прописка, жодних проблем із голосуванням не виникне. Треба звернутися із заявою до ДВК або зі скаргою до суду (суди в неділю працюватимуть).

Якщо ж у списку виборців є дрібні недоліки (опечатки, технічні помилки абощо), з яких зрозуміло, що до списку внесено саме того виборця, то справа вирішиться ще легше. Правку можна внести за підписом голови ДВК, його заступника або секретаря.

Голосування є таємним. Кожен виборець має голосувати особисто. Закон забороняє голосувати за інших осіб або передавати право голосу будь–якій іншій особі. Виняток становлять лише немічні люди, які можуть попросити допомогу в членів комісії чи офіційних спостерігачів: їм можна допомогти в проставленні позначки, вкиданні бюлетеня.

У кабінку для голосування можна заходити лише по одному.

Кілька слів про голосування поза дільницею. Цьогорічна нормативно–правова база створила комфортні умови для тих, хто голосуватиме «на дому». Для цього достатньо було попередньо подати заяву до ДВК, без додаткових довідок. Останній термін подачі заяви — за 12 годин до початку голосування. Час іще є. Головне, щоб цей механізм не створив фальсифікацій. У принципі, члени ДВК мали б перевіряти кожну заяву, яка надійшла від виборців, які не можуть пересуватися самостійно.

У бюлетені слід ставити позначку «плюс» (про неї пишеться в законі) або іншу карлючку, «пташку», «що засвідчує волевиявлення». Бюлетені з екзотичними позначками, написами, малюнками або­що вважатимуться недійсними. Якщо не подобається жоден кандидат, унизу бюлетеня є графа «Не підтримую жодного кандидата на пост Президента України».

Будьте пильними: недійсними вважатимуться ті бюлетені, на яких не буде печатки ДВК, якщо номери дільниці, вказані у реквізитах, не відповідатимуть справжнім, якщо на бюлетені не буде підпису та імені члена ДВК, якщо не буде відірвано контрольні талони.