Заполітизовані мантії

Заполітизовані мантії

Триває двовладдя у Вищому адміністративному суді, який є головним судом при оскарженні справ, пов’язаних із виборами в органи державної влади. Тут ще з 1 січня 2010 року перейшли на автоматизований розподіл справ між суддями, але не мають визнаного керівника. Адже процедура призначення суддів на адміністративні посади зараз законодавчо не визначена, тоді як термін повноважень призначеного Президентом на посаду голови ВАСУ Олександра Пасенюка закінчився 22 грудня цього року. Нагадаємо, що вища кваліфікаційна комісія суддів днями визнала саме першого заступника голови ВАСУ Миколу Сіроша єдиним легітимним керівником, а не його конкурента — Олександра Пасенюка.

Алло, тут є порушення!

Алло, тут є порушення!

Так, у Службі безпеки України цілодобово працюють такі «телефони довіри»: у Центральному управлінні СБУ — тел. 235–63–67, а в Главку СБУ в м. Києві та Київській області — тел. 226–32–32.

На лінії довіри чергують досвідчені співробітники, отримані повідомлення будуть перевірені зі збереженням конфіденційності, а за результатами перевірки буде вжито заходів. СБУ закликає громадян повідомляти за вказаними телефонами про факти обмеження виборчих прав і свобод громадян (підкупу виборців, розповсюдження друкованої продукції провокаційного характеру, видачі бюлетенів особам, не внесеним до списку виборців, видачі одному виборцю двох чи більше бюлетенів, скуповування бюлетенів тощо).

«Есемеска» від Феміди

«Есемеска» від Феміди

Схоже на те, що незабаром буде покінчено із ситуацією, коли судова справа потрапляє до заздалегідь визначеного «потрібного» судді, готового винести «потрібне» рішення. З 1 січня в галузі адміністративного судочинства запроваджено новий порядок: віднині справи між суддями розподіляє комп’ютер, і робиться це у випадковому порядку. Однак те, що для Вищого адміністративного суду стало новинкою, для співробітників Вінницького окружного адміністративного суду вже є звичною практикою. Тут давно зіграли на випередження, бо користуються цією системою в пілотному варіанті ще з 2008 року, а в повному обсязі вона запрацювала на півмісяця раніше, ніж у ВАСУ — з 15 грудня 2009 року. Це дозволило виявити в її роботі недоліки і швидко усунути, щоб при масовому застосуванні користувачі з ними не зіткнулись.

Всі статті рубрики