Заполітизовані мантії

16.01.2010

Триває двовладдя у Вищому адміністративному суді, який є головним судом при оскарженні справ, пов’язаних із виборами в органи державної влади. Тут ще з 1 січня 2010 року перейшли на автоматизований розподіл справ між суддями, але не мають визнаного керівника. Адже процедура призначення суддів на адміністративні посади зараз законодавчо не визначена, тоді як термін повноважень призначеного Президентом на посаду голови ВАСУ Олександра Пасенюка закінчився 22 грудня цього року. Нагадаємо, що вища кваліфікаційна комісія суддів днями визнала саме першого заступника голови ВАСУ Миколу Сіроша єдиним легітимним керівником, а не його конкурента — Олександра Пасенюка.

 

Крім цього, у четвер Держказначейство ухвалило рішення, що буде вирішувати питання фінансування Вищого адмінсуду лише на підставі подань Сіроша. За словами голови Верховного Суду Василя Онопенка, Микола Сірош уже отримав нову печатку ВАСУ і тримає її в сейфі. Натомість Олександр Пасенюк має здати стару печатку, яку днями він демонстрував журналістам.

Різні політичні сили обвинувачують одна одну в ангажуванні суду опонентами. Так, на думку керівника виборчого штабу Тимошенко Олександра Турчинова, останні рішення ВАСУ з Пасенюком на чолі нібито ухвалюються в інтересах Партії регіонів. «Та ситуація там склалась, що дуже важко зрозуміти, хто керує цим судом, коли люди порушують закон, борючись за посади — це стає приводом сумніватись в об’єктивності розгляду питань цим судом», — переконаний пан Турчинов.

Натомість Президент Віктор Ющенко переконаний, що вплив на ВАСУ намагається чинити саме команда Тимошенко, адже все, що там відбувається є «акцією, яка готувалася Прем’єр–міністром та іншими людьми, мета якої — отримати повний контроль над цим судом». Законодавчо врегулювати питання обрання голови ВАСУ до виборів вже не можливо, тож, на думку глави держави, конфлікт у Вищому адміністративному суді має врегулювати Вища рада юстиції. «Очевидно, що людина, яка сьогодні виконує цю місію (мається на увазі пан Пасенюк. — Ред.), має виконувати її, поки не будуть ухвалені процедурні рішення по наступному кандидату. Ми не можемо залишити суд обезголовленим», — зазначив Президент Ющенко позавчора під час зустрічі з громадським активом Вишгорода.

Вища рада юстиції, вочевидь, знайшла іншу панацею від протистояння у ВАСУ: член ВРЮ, суддя Олександр Волков у четвер звернувся до цього органу із поданням про звільнення з посади судді Олександра Пасенюка за грубе порушення присяги. Отже, якщо останнього позбавлять мантії, він автоматично не зможе виконувати обов’язки голови ВАСУ. При цьому, голова ВСУ Онопенко просить Президента Ющенка вжити заходів щодо припинення незаконної діяльності Пасенюка, яка стала можливою завдяки «активному сприянню окремих суб’єктів політичної діяльності».

«Ситуація надзвичайно небезпечна для суспільства і держави. Такого я не пам’ятаю, коли б суддя найвищого рівня порушував закон, коли суддя сам «коронує» себе, призначаючи головою суду», — цитує пана Онопенка УНІАН. За словами голови ВСУ, найближ­чим часом група народних депутатів звернеться до Генпрокуратури щодо порушення кримінальної справи стосовно пана Пасенюка за привласнення повноважень.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>