Обоє рябоє

16.01.2010
Обоє рябоє

Позавчора легендарний Оле–Ейнар Бйорндален обійшовся другим місцем на п’єдесталі. (Фото Рейтер.)

Наскільки марно було сподіватися на вдалий виступ у Рупольдингу наших жінок, так само годі було очікувати на сюрприз і від чоловіків у першій гонці на цьому етапі Кубка світу. Жоден із найближчого резерву та юніорів позавчора ввечері навіть не фінішував в «очковій» зоні.

Четверговий спринт цікавий тим, що був однією з останніх нагод для «других номерів» поборотися за останню українську «чоловічу» путівку на Олімпіаду. Головними претендентами на цю вакансію вбачають Олега Бережного та Романа Приму. Утім не вони у складі «синьо–жовтих» опинилися на перших ролях, а 22–річний Артем Прима, для якого ця гонка стала дебютною на етапах Кубка світу.

Стріляли українські хлопці дещо краще, ніж напередодні жіноча команда — майже в усіх тільки по одному промаху, і лише Віталій Кожушко схибив двічі. Але швидкістю свої дії на вогневих рубежах вони знову не підтвердили: подекуди наші біатлоністи відставали навіть від тих суперників, що мали по чотири–п’ять пострілів «у молоко». Австрієць Домінік Ландертінгер, для прикладу, двічі схибив на кожній із позицій, але фінішував четвертим. Його фізичним кондиціям наші можуть лише позаздрити.

А боротьба за перемогу точилася між двома скандинавами: норвежець Оле–Ейнар Бйорндален хотів здобути п’яту звитягу в сезоні, а його земляк Еміл–Егле Свендсен усе намагається перебрати на себе статус голов­ної зірки збірної. Цікаво, що кожен із цих спортсменів принаймні раз на етап стає володарем «золота».

Позавчора перемогу святкував молодший від Бйорндалена на 11 років Свендсен. Стартували обидва норвежці практично одночасно: їх на трасі розділив лише росіянин Михайло Устюгов, який теж був не проти повторити свої успіхи у Поклюкці та Обергофі. На останньому колі перед фінішем Свендсен програвав титулованому колезі чотири секунди, але фінішний ривок приніс перевагу саме Емілеві.

Згаданий росіянин Устюгов хоч і не втрутився в боротьбу за медалі, але дев’ятої позиції йому вистачило для виходу на перше місце в загальному заліку Кубка світу. Колишній лідер, американець Тім Берк — одна з найбільших несподіванок цього сезону, фінішував лише 31–м і опустився на третю сходинку.

Учора й сьогодні в Рупольдингу жіночі дні: після вечірньої естафети сьогодні дівчата вийдуть на масовий старт. Але українки в суботу не змагаються, оскільки жодна із наших заявлених учасниць не входить до числа тридцяти провідних біатлоністок цього сезону.

 

ТАБЛО

5–й етап Кубка світу (Рупольдинг, Німеччина)

Чоловіки. Спринт (10 км). 1. Свендсен — 23 хв. 27,5 сек. (0). 2. Бйорндален (усі — Норвегія) — +3,2 (0). 3. Грайс (Німеччина) — +33,5 (0)... 41. А. Прима — +2.03,6 (1)... 42. Р. Прима — +2.05,7 (1)... 61. Кільчицький — +2.34,9 (2)... 81. Бережний — +3.13,3 (1)... 101. Кожушко (усі — Україна) — +3.50,9 (2).